Barski osnovci se vratili iz škole prirode sa simptomima trovanja

skolabarU barskoj bolnici u ponedjeljak se liječilo pet đaka OŠ “Blažo Jokov Orlandić”, koji su pohađali petodnevnu školu u prirodi na Žabljaku, u koju su svi došli sa istim simptomima – jakim stomačnim tegobama. Šta je uzrokovalo ove bolove, znaće se nakon analize uzetih uzoraka.

Direktorica Opšte bolnice Branka Milović je u telefonskom kontaktu Vijestima u ponedjeljak rekla da su svih petoro mališana stabilni.

“Za vikend je u bolnicu došlo četvoro djece, koji su smješteni na pedijatriju, a jutros još jedno dijete koje je smješteno na infektivno odjeljenje. Svi su iz iste grupe koja je bila na Žabljaku, svi su jeli istu hranu, pominjali su neku tortu koju su jeli u petak veče. Djeca su pokrivena adekvatnom terapijom, nijedno nije iscrpljeno niti ima poremećene vitalne funkcije. Uzeti su nalazi za mikrobiološku analizu, prve rezultate očekujemo već u utorak”, kazala je direktorica Milović.

Ona je dodala da je rano pričati o uzroku tegoba, ali, ljekari specijalisti su već u prvom kontaktu sa djecom učili klasične simptome trovanja.

Roditelji ne samo ovo petoro mališana, već i drugih polaznika Škole u prirodi, od subote otvoreno sumnjaju da su im djeca stomačne tegobe zaradila upravo na Žabljaku.

Učenici III, IV i V razreda su od 26. do 31. maja bili u školi u prirodi, smješteni u hotelu Planinka, posredstvom agencije Lux Tours iz Budve.

U ponedjeljak su svi ovi razredi bili bukvalno prepolovljeni, zbog visoke temperature, povraćanja i stomačnih tegoba, nije došlo skoro 50 odsto đaka IV i V razreda, dok je ovaj procenat u III razredu još veći, jer se u jednom odjeljenju na nastavu pojavilo svega četvoro učenika.

Nezvanično, ni tri nastavnice koje su bile sa djecom na Žabljaku nijesu u ponedjeljak  došle na posao.

Iz uprave škole je novinarima bilo nemoguće da dobiju bilo kakve podatke, jer se direktorica Svetlana Đurović nije javljala na telefonske pozive.

Sandra Perović, majka desetogodišnje djevojčice, kazala je novinarima da njeno dijete ima od subote stalnu dijareju i temperaturu do 40 stepeni.

“Tek joj je u ponedjeljak bilo malo bolje, ali, još ne može da napusti kuću, a i prošli put je došla sa Žabljaka tri kila mršavija za samo sedam dana”, istakla je Perović.

Dejan Martinić, otac dječaka iz V-1, u nedjelju veče je u bolnici čekao da se završi pregled njegovog sina, koji se razbolio još u subotu, odmah po dolasku kući- nesnosni bolovi u stomaku, proliv i temperatura.

“Pokušali smo da ga izliječimo Flonivinom, čajevima, Probioticom, međutim, nije mu bilo bolje. Blijed je, dehidriran, suvog jezika. Danas su nas iz Hitne pomoći poslali u bolnicu, radi moguće dehidracije, čekamo da primi infuziju”, rekao je Martinić.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Ne saljite djecu jedino to ,roditelji nikako da se opamete,iskreno danasnji roditelji su prezaposleni pa im dodje kao odmor kad posalju djecu u skolu prirode,ok je druzenje ali mislim da ce vise stete djeca imati negi koristi,da ne spominjem pojedine bakterije koje se tesko lijece ukoliko su one uzrok bolesti

  2. Bitno je direktor hotela izjavio da se djeca nisu zalila da su cak imala samo rijeci hvale da je dr.bio sa njima i da nezna sta je desavalo po izlasku iz hotela.Moje dijete je bilo u tu grupu posla je u ponedeljak u utorak se kuci vratila i rekla mravi setaju po sobi tople vode nije bilo a hrana je ocajna.Zvala sam odma agenciju i sve im to rekla oni meni na to nemogu na osnovu jedno dvoje djece da sude moraju da cekaju izvjestaj nastavnika.145e je kostala ta eskurzija dok je moj stariji sin prije 10dana isao preko agencije 5dana u italiji i imao u to uracunato spavanje i dorucak platio 180e i vratio se pun pozitivnih utisaka vidi Veronu Milano, Como

  3. Sobzirom da sam cula da je hotel u losem stanju da je inace zatvoren da se otvara samo ovako za velike eskurzije ja sam zvala i agenciju i hotel da pitam ,jer moja cerka je htjela morala da ode,iako smo ja i muz je ubjedjivali da neide i kupicemo ti ovo i kupicemo ti ono.I iz agencije i iz hotela su mi rekli da su to dezinformacije da je sve to super da neduzim bajke i basne.A posle kad sam pitala za povracaj novca redeno mi je da to nije ugovorom predvidjeno i kao mora se taj izvjestaj cekat odma sam u utorak zvala

  4. Ja licno svog klinca necu pustiti bas iz ovog razloga koji se desava,dok se nesto ne promijeni,jer je ovaj problem svake godine tu,cak je postao i rutina ,nesto sto je po nekima normalno,meni nije normalno da se to desava nasoj djeci ,a da su roditelji nemocni,da jedva izdvoje za putovanje novac,da bi posle morali da lijece djecu,cast izuzecima ,toliko djece se vodi iza svega toga mora postojati idgovorno lice prvo iz skole koje uzima pare za putovanja,a iskreno strasno su skupa

  5. nije mi jasno zasto se dize frka, deca malo pokvarila stomacic…. bitno da se druze. roditelji koji ne zele svoju decu da puste, grese, jer ih drze pod staklenim zvonom i nece deci da dozvole da se osamostale i socijalizuju. to su i onako samo deca, njima je dobro i medju bubama, dobro im je da jedu pastetu kojoj je istekao rok , da spavaju u hotelima gde voda nije za pice, gde su budjavi jastuci i razvaljeni kreveti. I jos sve na 6 rata. Pa zaboga to su i onako samo deca! E kako da se to resi??? pa ja mislim da je to vrlo jednostavno. odrede se od str ministarstva hoteli koji su podobni za ekskurzije (pa neka ih bude i 2), odrede se agencije koje to smeju da organizuju, prevoznici koji ispunjavaju sigurnosne kriterijume, i koja hrana sme da se sluzi i gde da bude nabavljena. pa neka se i te agencije i prevoznici i svi ostali bogate , ako rade dobro. Ali time neko treba da se pozabavi, a to su i onako SAMO DECA!!! A roditelji cute, kao sto cute i na savetu skole, i na roditeljskim sastancima…..Moje dete nije islo u skolu prirode i nece, pa neka sam ja asocijalna majka, nespremne da pustim ptica iz gnezda

  6. Bilo bi dobro kada bismo od roditelja djece iz O? “Vladimir Nazor”, koja su se prije tri godine u ?anju otrovala dok su boravila u ?koli prirode, uradili sa tu?bom protiv dr?ave, ?kole i hotela.

  7. Od agencija bi se trebalo prihvatiti samo ugovor koji predvidja i ovakve situacije, u kojima, ako dodje do trovanja ili necega slicnog, agencija i hotel placaju velike penale, pa bi se onda pozabavili gdje i kako nabavljaju hranu i kako je pripremaju. Pa makar to znacilo da se djeca ni ne salju na skolu u prirodi. Svake godine ista prica, a u svemu tome samos tradaju djeca koja se muce bakterijama

  8. Direktorica skole”Radojica Perovic”ciji su se djaci prosle godine otrovali u Budvi i ranije se vratili nego sto je bilo predvi?eno dva dana,ove godine izjavila da djeca ciji roditelj
    nisu platili zadnju ratu za proslu godinu nece moci ici na ekskurzije do kraja skolovanja u toj sloli!!??A mi koji smo sve platili i treba da nam se vrati neki sitan iznos,e to treba da pisemo zahtjev agenciji i da damo br.tekuceg rara?una!!??Napominjem da je skoro cjelokupan iznosplacen kesom unapred!

  9. evo sad je roditelj iz Bara kriv jer je donjeo tortu u kojoj je bilo oko 20 parcadi uredu evo odma skidanje odgovornosti sa sebe za 20 malisana a sta je sa ostalim 40 pitanje za gospodina direktora hotela

    • sandra_perovi

      Mirjana jos 50-60 parcadi torte fali,jer 79-oro djece je jucer bilo odsutno iz skole.Sramota kako peru ljagu s svog obraza.
      Bilo je djece s stomacnim tegobama koji tortu okusili nisu,a i ranije su otisli s Zabljaka.

Leave a Reply