Kako da sebi olakšate telefoniranje u djetetovoj blizini?

200247203-001Dok mame i tate telefoniraju, manja djeca dobijaju neku neobjašnjivu potrebu da postanu izuzetno neposlušna. Čini se da mališani imaju neki ‘tajni plan’ protiv roditeljskih telefonskih razgovora.

To je činjenica koju, barem u ovoj fazi, nećete moći promijeniti, ali evo što možete uraditi kako biste sebi olakšali telefonsku komunikaciju kad je dijete u blizini:

Osmislite tajne signale

Ako je vaše dijete starije od tri godine, probajte zajedno smisliti ‘tajne signale’ pomoću kojih ćete djetetu dati do znanja da mora biti tiho za vrijeme trajanja važnog poziva. To može biti i jednostavno podizanje ruke u vis. Na ovaj način dijete će imati osjećaj da zajedno s vama učestvuje u nečem veoma važnom, a vi ćete dobiti mogućnost da na miru obavite poslovni razgovor.

Definišajte ‘važne’ poruke

U slučaju da vam vaše dijete ipak želi nešto reći dok telefonirate, naučite ga da tu svoju želju s vama podijeli na ‘tajni način’. Ako zna da crta, neka svoju misao nacrta ili to napravi na neki drugi, sličan način. Objasnite mu da mama i tata imaju pravo na telefoniranje bez ometanja, a da vas može prekinuti samo u situacijama kada je to zaista neophodno, poput odlaska u toalet, povreda…

Uvedite sistem negativnih bodova

Ako vaš mališan i dalje nastavlja s galamom i raznim drugim sredstvima skretanja pažnje dok vi telefonirate, na njemu primijenite ovu metodu: za svako ometanje telefonskog poziva neka ide na spavanje petnaest minuta ranije.

Sakrijte igračke za ovu priliku

Kada poželite na miru da razgovarate, djetetu dajte sakrivenog medvjeda, lutkicu ili slikovnicu koje ste čuvali posebno za ovakve prilike.

Malom djetetu nemojte davati slušalicu dok telefonirate

Ova situacija se, u početku, može učiniti veoma simpatičnom ako vas zovu bliski prijatelj ili rođaci i ako žele čuti glas vašeg mezimca. Ali ako imate poslovni poziv, vaš šef ili saradnik nerado će prihvatiti ‘razgovor’ s dvogodišnjakom ako od vas istovremeno očekuje važne informacije ili neku vrstu pomoći.

Izvor: Magazin.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply