Trudnica više neće morati sama na porođaj, ali će morati da plati 79 eura

pressTrudnice koje žele da njihovom porođaju prisustvuje partner ili bliska osoba od ove sedmice mogu dostavljati zahtjev Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici, koji će im to i odobriti, ali i naplatiti 79 eura.

Upravni odbor Kliničkog centra je nedavno donio odluku o mogućnosti prisusustva porođaju, koja je stupila na snagu u nedjelju, a definisano je  posebnim Pravilnikom.

Direktor GAK-a Snežana Crnogorac je objasnila, da će 79 eura koliko košta prisustvo, biti utrošeno na potrošni materijal –  sterilni mantil, kaljače, kapu i masku za partnera ili osobu koju izabere trudnica kao i tečaj pripreme koji će morati zajedno da prođu. Novac će se uplaćivati na račun kod CKB banke  510-148-81, a Crnogorac pretpostavlja da će to morati da se uradi prije porođaja.

Trudnica će morati 4 sedmice prije očekivanog termina porođaja da pošalje mail ili dostavi pisani i potpisani zahtjev GAK-u i prijavi želju da u odgovarajućem terminu za porođaj želi da sa njom prisustvuje osoba čije će ime navesti.

Nakon toga će pohađati kratki tečaj upoznavanja sa porodilištem koji će trajati do 90 minuta, i biti organizovan dva puta sedmično u zavisnosti od potrebe, i to popodne, nakon 17 sati kada se u većini ustanova i kompanija završava radno vrijeme.

“Tečaj neće biti kao škola za trudnice u domovima zdravlj , koja podrazumijeva psihofizilčku pripremu trudnice i traje duže, a odnosi se na više stvari. Ovo će biti posebno pripremljeno da bi se par upoznao sa svim što ga čeka u porodilištu – sa načinom koji daje najbolje mogućnosti pružanja podrške trudnici kao i onim mogućim hitnim intervencijama koje se dešavaju i pravilima ponašanja”, objasnila je Crnogorac na konferenciji za novinare..

Prvih 45 minuta obuke, sa trudnicom i osobom koja će prisustvovati porođaju razgovaraće ginekolog akušer, zatim će gledati film odnosno skup slajdova o tome šta se može očekivati u porodilištu, a onda će moći da pitaju sve što ih interesuje u narednih 45 minuta.

Partner ili osoba koja će prisustvovati porođaju biće detaljno i upućena kako da se obuče u toku boravka u porodilištu.

Crnogorac je navela da postoji nekoliko ograničenja za prisustvo, pa neće biti neće biti moguće u situaciji kada se porođaj mora završiti carskim rezom jer je u pitanju operativni zahvat.

Prema njenim riječima, porođaj je medicinski ozbiljan proces koji može biti jednostavan, a nekada imati i komplikacije i iziskivati hitnosti reagovanja.

“Pravilniko je predviđeno da, ako dođe do medicinskih intervencija, partner za to vrijeme napusti porođajnu salu”, kazala je Crnogorac.

U porođajnoj sali neće biti moguće snimanje video zapisa, jer se na taj način, kako je dodala, ometa rad, a biće dozvoljeno da se napravi snimak bebe i majke kada budu medicinski zbrinuti.

Crnogorac tvrdi da je  veliki broj trudnica izrazio želju da neko bude sa njima, prije ili poslije porođaja i posljednjih mjeseci bilo je dosta zahtjeva i interesovanja kod ljekara koji su vodili trudnoće i pripremali žene za porođaj.

Ona je podsjetila da je od otvaranja adaptiranog porodilišta, beba  prva dva sata nakon porođaja sa majkom ukoliko joj nije potreban intenzivan nadzor, na osnovu čega očekuje da će biti i onih koji će željeti da budu sa porodljom to vrijeme.

“Ova odluka je u skladu sa našom željom humanizacije jednog od najljepših događaja i da bude moguće da trudnica osim zdravstvenog nadzora sa sobom ima i osobu koja joj je bliska, kojoj vjeruje koja će joj pomoći da prebrodi trenutke prije porođaja, da bude s njom u toku rađanja djeteta kao i da porodica prve sate provede zajedno”, rekla je Crnogorac.

Omogućavanje prisustva porođaju partnera ili bliske osobe trudnici je za februar najavljeno u decembru kada je otvoreno adaptirano porodilište GAK-a sa pet novih porođajnih sala, ali je odlagano zbog nepostojanja procedura.

U porodilištu GAK-a se godišnje porodi preko 3 hiljade žena.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. obuku? jel vas to muz poradje, p a treba da se obuci ili prisustvuje samo??? a taj sterilni mantil i maska? jesu li to isti oni sto na pauzu izlaze i setaju po ulici u belim mantilima? i sta bi sa onim “sterilnim” izvestajem o brisevima iz porodilista? izgleda da ce samo muzevi biti sterilni na tom porodjaju

  2. Kakava sramota, samo gledaju kako uzmu pare narodu. neko ‘pametan” se setio kako da zaradi….a bas ta sterilna oprema kosta mnogo :))) za sta obuka? Da taj neko nece da pomaze pri porodjaju, svasta kakve budalastine i gluposti…… 79e za prisustvo, pa i za epidural 125e, pa za doktora koverta, pa za babicu, pa za sestre, pa za to da ti se neko okrene tamo…. bruka ziva………. Ni da je privatna klinika kosta porodjaj jos u drzavnoj ustanovi….ma taman i zivimo u takvoj drzavi…. Zato u Meljinama za 400-500e dobijes uslugu na nivou , kakav zelis porodjaj, medju njima i podvodni, apartman samo za majku i bebu, tv, kupatilo u sobi, da ti u posetu dodju kad zelis, posteljinu ti presvlace vise puta na dan, kupaju majku 2-3 puta dnevno ako treba, trce oko majke svaki cas ako joj sta treba ….. a ovamo je sramota i pricati sta rade i kako se izivljavaju nad zenama posle porodjaja, jos imaju obraza pare da traze i ocekuju…. Sramota jedna

  3. Ponekad se stvarno ponadam da su “normalni” ovi sto donose ovakve odluke.u zdravim drzavama porodjaju prisustvuje bliska osoba bez dodatnog placanja (jedino ukoliko je u pitanju privatna klinika).a sto se tice navodne sterilne opreme,bolje bi bilo da pogledaju pojedine sestre kako su im ciste i koliko vode one racuna o higijeni-cast izuzetcima ,kojih je stvarno malo.sa ovakvim odlukama tacno se izgubi volja da jos neko prisustvuje porodjaju koji bi trebalo biti radostan trenutak a ne naplatni !

Leave a Reply