Kako odvići dijete da se budi noću

I do not want to sleepPitanje od Mirjane:

Tokom prvih 11 mjeseci sin mi se budio noću više puta. Svi su mi govorili da će tako biti dok ga dojim, jer je navikao da uvijek budem tu i jedino bi nastavio da spava kada bih ga podojila. Naravno, uvijek okupan, sit i u isto vrijeme ode na spavanje. On sada ima godinu i mjesec dana, već 2 mjeseca ga ne dojim uopšte. Dojenje smo prekinuli postepeno i bez ikakvih problema. Ali on se i dalje svaki čas budi. Makar samo da mu dodam cuclu, koju preko dana uopšte ne koristi. Preko dana spava jednom, po 2-3 sata, bez i jednog buđenja i vrlo je aktivan dok je budan. Moje pitanje je kako, na koji način da ga odviknem od tog meni već zamornog noćnog buđenja, koje je kratko, ali prečesto?

Odgovor od Milice Belade, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut

Vi i Vaše sin ste zajedničkim snagama, vjerujem uspješno, sproveli, jedan veoma važan događaj u životu i majke i djeteta, prekid dojenja. Taj važan proces, izaziva velike hormonske promjene kod žene, znači velike emocionalne promjene i za majku i za bebu. Vi najbolje znate da je dojenje mnogo više od hranjenja djeteta, da je to jedan duboki emocionalni proces u kom majka i dijete razvijaju vezu, razmjenjuju nježnost, razvijaju bliskost i sigurnost. Prekid dojenja je veliki stres za dijete zato što sve te emocionalne razmjene koje je imalo sa majkom sada mora da nauči da dobija na drugačiji način. To je veliki izazov koji je često praćen različitim promjenama u ponašanju, koje su najčešće adaptivne prirode.

Jedno od ponašanja koje je prepoznato kao reakcija djeteta na stres prekida dojenja je i noćno buđenje. Takvo ponašanje je osim emocionalno, podstaknuto i prostom navikom buđenja. Kao što ste i sami rekli Vaš sin se skoro godinu dana budio u isto vrijeme noću i tražio podoj, to je jedini način koji on poznaje, tako da ni sa tog stanovišta nije neobično što se noću budi. Ono što je važno da znate je  da je razlika između djece čiji roditelji ustaju noću zbog buđenja i one djece čiji roditelji to ne rade samo u tome što su ova druga djeca naučila da se sama uspavaju. To je izazov i zadatak za Vas. Da biste otpočeli sa ovim procesom, morate da prestanete da radite to što radite, morate da prestanete da reagujete na njegovo noćno buđenje.

Da bi se dijete naučilo da se samo uspava potrebno je da ima određenu rutinu spavanja, potrebno je da odlazi na spavanje u isto vrijeme svake noći, da je odlazak u krevet praćen stalnim aktivnostima (npr. umivanje, oblačenje pidžame, poljubac za sve ukućane, odlazak u sobu, čitanje priče), koje se završavaju time što Vi odlazite i dijete se samo uspavljuje (u redu je da se ostavi blago svijetlo ili do pola otvorena vrata sobe, ako je na to dijete naviklo).

Izazov u tom procesu je to što će dijete najčešće na novinu reagovati plačem. Slušati dijete kako plače u svakom slučaju je teško, tokom noći je to naročiti izazov. Ono što je potrebno je Vaša velika dosljednost i snaga. Dakle, spremite dijete za spavanje, znate da je suvo, sito i da ga ništa ne boli, odradite sve aktivnosti koje uobičajeno sprovodite i ostavite dijete budno u krevetu. Odlazite i ono počinje da plače. Ako ne prestaje da plače 5 minuta potrebno je da uđete u sobu, sprovedete neutralan kontakt (pomazite ga po leđima ili nešto slično), uputite mu smirujuće riječi i opet odete. Važno je da se u sobi, dok pružate “utjehu” ne zadržavate više od 2 minuta. Postepeno je potrebno povećavati period u kom ste odsutni. Dijete će sigurno povećavati intenzitet plača, ali će, ako Vi istrajete u tome, na kraju i zaspati. Isti proces je  potrebno ponavljati svake naredne noći, dosljedno i bez odustajanja, sve dok dijete ne nauči da se uspava potpuno samo i bez plača. Na taj način djetetu šaljete poruku da ste Vi tu, da dijete nije samo ali da je ipak potrebno da samo zaspi. Olakšanje u tom procesu je ako postoji neka plišana igračka, ćebence ili nešto slično što dijete voli i što mu možete ponuditi kao zamjenu za Vaš dodir.

Dakle, suština svega ovoga je da dijete nauči da se samo uspavljuje. Ako to uspijevate tokom dana još bolje, znači da ste već pronašli način, samo taj način treba da primijenite i tokom noći. Ako ste dosledni, za nekoliko dana će naučiti samo da se uspavljuje i za nekoliko nedelja će to naučiti da primjenjuje i tokom noći.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. ovo je ba? te?ko izvodljivo kada vam dvije bebe, blizanci spavaju u istoj sobi… xexxexexxe:) … imam knjigu kako uspavati dijete i prospavati no?..zanimljivo i napeto ?tivo… Annette Kast-Zahn Hartmut Morgenroth…

    • avanturazvanablizanci

      Jelena, razumijemo se u potpunosti. Mi se još zajedno uspavljujemo, mada ako moram nešto da završim, mogu i sami da ostanu, bez problema. Ipak, još uvijek se noću bude, traže ili ćuću ili vodu, a obavezno u neka doba pređu u naš krevet, i sve nam je manje mjesta u njemu…

  2. Moj sin ima 2 ipo godine i jo? se budi no?u… Aktivan je po cijeli dan, nema mira nikad, ne razumijem kako se ne umori… I taman misli? da ?e? prespavati do ujutru, ali ni?ta od toga… Kod nas nikakve taktike ne pale, jer je on jednostavno neumoran…

  3. Mislim da bi moji mogli do sjutra da placu a ne bi se sami uspavali, osim toga mislim da bi u tom bijesu preskocili i ogradicu kreveta.Dva starija sina su prestala da se bude nocu kad su prestali da sisaju, sa godinu ipo, do tada su se po milion puta budili nocu. Najmladji ima 14mjeseci, jos uvjek sisa, budi se vrlo cesto i ne vidim da ce se tu nesto brzo peomjeniti. Stvarno nemam srca da ga pustim da place… proci ce i to…

  4. Prestanite da hrcete i budite nocu decu.Roditelji hrkanjem probude decu.Nisu ni svesni toga.Napravite deci lep caj,koji uvece,ali ne neposredno pred spavanje,neka popiju.Caj od nane je veoma dobar,a moze i maticnjak ili neka mesaina umirujuceg caja.

  5. 18 mj je sisala a sad ima 2 god I dalje se budi svako malo da popije malkice sokica. Nijesam probala Vasu taktiku jer su I dvoje starijih se budili do trece god pa sam u treningu :). inace danju spava jedno I to 3-4h bez budjenja a kad je budna ne staje kao I sva djeca njenog uzrasta ?

Leave a Reply