Otkrivena ključna tajna neplodnosti

oplodnjaNaučnici su konačno pronašli dugo traženi protein plodnosti koji omogućava spermatozodu da se usidri na površini jajajne ćelije kako bi ga oplodio.

Otkriće predstavlja važan korak u razumijevanju procesa koji omogućava začeće, a u doglednoj budućnosti trebalo bi da obezbijedi razvoj novih oblika kontracepcije i liječenja neplodnosti.

Biohemičari ocjenjuju ove rezultate ključnim jer sada znaju oba proteina koji su odgovorni za vezivanje spermatozoida za jajanu ćeliju.

Naučnici su ranije već prije znali da protein Izumo1on omogućava speratozoidu da se veže za jajnu ćeliju ali niko nije znao koji se protein na jajnoj stanici vezuje za njega.

Ovom metodom tim je otkrio receptor koji je nazvao Juno prema rimskoj boginji plodnosti, baš kao što je Izumo1 nazvan prema japanskom simbolu reprodukcije.

Istraživanje je pokazalo da Juno postoji kod svih sisara, uključujući i ljude i da se bez njega jajne ćelije i spermatozoidi ne mogu povezati. Rezultati su otkrili da protein ima još jednu funkciju – da onemogući spajanje drugog spermatozoida nakon što je ćelija  već oplođena. Naime, Juno nestaje s površine jajašca u roku od 30 do 45 minuta nakon oplodnje.

Istraživači očekuju da se ovo otkriće može odmah početi koristiti u liječenju neplodnosti. Žene koje imaju problema s neplodnošću mogle bi testirati proteine na svojim jajnim ćelijama. Ako se pokaže da im nedostaje protein Juno ili da on ima neki defekt, mogle bi isprobati tehniku intracitoplamičkog ubrizgavanja sperme u kojoj se jedan spermatozoid ubacuje u jajnu ćeliju.

Analize svojstava Juna trebalo bi omogućiti razvoj nove generacije kontracepcije koja će sprječavati vezivanje Junoa i Izumo1.

Izvor: Tportal

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply