Na Trgu obilježen Svjetski dan osoba sa autizmom

Photo1017Resursni centar za obrazovanje i osposobljavanje djece sa intelektualnim smetnjama i autizmom „ 1.jun“ obilježio je danas Svjetski dan osoba sa autizmom okupljanjem djece sa autizmom i njihovih porodica na Trgu Republike u Podgorici kojima su se pridružili i đaci trećeg razreda Osnovne škole Sutjeska koji su svojim crtežima željeli da podrže svoje drugare.

Koliko u Crnoj Gori ima osoba sa autizmom i dalje nema preciznih podataka ali se, na osnovu istraživanja procjenjuje da na svakih hiljadu građana šest živi sa tim poremećajem.  Osim toga, nema ni centra za autizam koji bi vodio računa samo o djeci koja imaju to oboljenje, na šta je danas ponovo ukazala predsjednica udruženja roditelja djece sa autizmom, Tanja Selhanović.

Ona se nada  da će u Crnoj Gori konačno takav centar biti otvoren kako bi djeca mogla da dobiju potpunu i pravu njegu, brigu i pažnju koju zaslužuju.

“2. april je samo jedan dan u godini, a nama ostaje da preživimo još 364 sa našom djecom sa autizmom. Voljela bih da sledeći naš dan bude slavlje, odnosno da se otvori Centar”, istakla je ona.

Majka dječaka sa autizmom, Valentina Rakočević smatra da je situacija danas mnogo bolja jer su uslovi promijenjeni, a roditelji imaju podršku od škola, asistenata ali i drugih ustanova.

„Uopšte ne mogu reći da imam negativna iskustva od samog početka, od  vrtića, škole, izabranog ljekara, do stručnih ljekara, defektologa, logopeda, svi su svjesni da postoji problem i žele da pomognu“, kazao je ona novinarima.

Photo1020Rakočević je zadovoljna i obrazovnim sistemom jer njen sin ide i u redovnu školu i u „1.jun“ ali i koristi usluge asistenta koji mu svo vrijeme pomaže pa mu samim tim olakšava rad kao i učiteljici. Ona je dodala da društvo treba da se potrudi da sve sistemski bude uređeno i da je to stvar dobre volje.

„Imala sam sreću pa sam naišla na dobre ljude. To bi moglo sistemski da se uredi pa bi moglo da postoji neki servis gdje bih ja mogla da odvedem sina ili da dođu po njega da se odradi obavezni dio rada sa djecom sa autizmom i vježbe jer nekad ne možemo da stignemo baš sve“, pojasnila je Valentina.

Obilježavanju Svjetskog dana osoba sa autizmom prisustvovao je i poslanik u Skupštini Goran Tuponja koji je istakao da je prihvatanje osoba sa autizmom od izuzetnog značaja jer su to osobe sa velikim emocijama, koje žele komunikaciju i koje su sposobne da rade i uče.

„A mi im to moramo omogućiti“, ocijenio je Tuponja, koji je i član skupštinskog Odbora za ljudska prava koji je danas raspravljao o obezbjeđivanju jednakih prava i mogućnosti za osobe s autizmom u Crnoj Gori.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply