Ne zna se koliko ima osoba sa autizmom u Crnoj Gori

autizam2Koliko u Crnoj Gori ima osoba sa autizmom i dalje nema preciznih podataka ali se, na osnovu istraživanja procjenjuje da na svakih hiljadu građana šest živi sa tim poremećajem.

U svijetu se sjutra obilježava Dan osoba s autizmom, a Resursni centar za obrazovanje i osposobljavanje “1. jun” tim povodom organizovaće sjutra od 11 sati druženje na Trgu Republike u Podgorici pod sloganom Možemo biti prijatelji, a Odbor za ljudska prava Skupštine će od 10 sati diskutovati o obezbjeđivanju jednakih prava i mogućnosti za osobe s autizmom u Crnoj Gori.

U Resursnom centru je danas održan okrugli na kojem je šef predstavnistva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks ocijenio da nije pitanje da li osobe s autizmom mogu da se uklope u društvo, već da li društvo može da adekvatno odgovori na njihove potrebe.

“Svaki nivo društva, ne samo obrazovanje i zdravstvo, već svaki aspekt društva treba da postanu inkluzivni kako bi omogućili puno poštovanje ljudskih prava i dostojanstven život osobama s autizmom i njihovim porodicama. Svako dijete s autizmom može da uči i treba da dobije šansu da kroz sistem inkluzivnog obrazovanja razvije svoj puni potencijal”, kazao je on.

Direktor Resursnog centra Željko Darmanović je pozvao građane da im se sjutra pridruže na Trgu  i time podrže stvaranje društva jednakih šansi u Crnoj Gori.

”Kroz ovaj događaj, Resursni centar želi da podsjeti javnost da djeca i odrasli s autizmom imaju ista ljudska prava i slobode kao i svi drugi građani. Obezbjeđivanje punog poštovanja njihovih prava na jednakoj osnovi kao i za druge građane odgovornost je ne samo Vlade, već i svakog člana društva”, pojasnio je on.

Resursni centar za obrazovanje i osposobljavanje djece sa intelektualnim smetnjama i autizmom “1.jun” obilježava ove godine prvi put Svjetski dan osoba sa autizmom, 2. april, uz podršku firme KNAUF.

U susret ovom danu iz nevladinog sektora su poručili da je neophodan multidisciplinirani pristup u zaštiti te populacije, kao i da treba raditi na borbi protiv predrasuda jer se samo na taj način može odgovoriti epidemiji ove bolesti.

Tatjana Selhanović iz Udruženja za pomoć oboljelima od autizma kazala je nedavno za Vijesti da, osim što ne postoje ni podaci koliko je osoba koje pate od autizma, nema ni centra za autizam koji bi vodio računa samo o djeci koja imaju to oboljenje.

“Često se postavlja pitanje da li je autizam u porastu ili je poboljšana dijagnostika? Sigurno je i jedno i drugo. Uticaji genetike, vakcine, zagađenja, modifikovane hrane… su potencijalni okidači. Ali ono što je evidentno, autista je sve više. U svijetu se barata sa podacima koji idu od 1 na 100 djece, do 1 na 36 djece u državi Masačusets”, upozorila je Selhanović.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply