Kućni poslovi koje u trudnoći treba izbjegavati

trudnocaciscenjeBez obzira koliko se dobro osjećate i bez obzira što vaša trudnoća protiče u najboljem mogućem redu, postoje kućni poslovi koje bi za vrijeme iščekivanja najljepšeg dana u vašem životu trebalo izjbegavati.

Iako imate neodoljivu potrebu da uglancate vašu kuću prije dolaska bebe, možda bi neke poslove trebalo da prepustite onima koji su voljni pomoći. Uposlite partnera, mamu, svekrvu, drugarice, a vi samo nadgledajte proces.

Evo koji su to kućni poslovi koje bi trudnice trebalo da izbjegavaju.

Korištenje hemikalija

Proizvodi kao što su sredstvo za ubijanje mrava, sredstva za čišćenje rerne ili izbjeljivač ne bi trebalo da se nađu u rukama buduće majke jer svi ti proizvodi imaju veoma toksična isparavanja. Ako imate problema sa mravima i insektima pokušajte pronaći prirodniju i manje štetnu alternativu kao što su krede protiv mrava ili ljepljive trake za muve.

Kad je u pitanju čišćenje rerne pokušajte je izribati mješavinom sode bikarbone, limuna i sirćeta.

Podizanje teških predmeta

Nemojte se junačiti tokom trudnoće i premještanje namještaja ili donošenje teških kesa iz prodavnice ipak prepustite nekom drugom. Kad je u pitanju kupovina, nabavite torbe za šoping na točkiće koje će vam uveliko olakšati odlazak po namirnice.

Čišćenje životinjskog zmeta

Bez obzira koliko voljeli vaše kućne ljubimce čišćenje mačijeg pijeska i psećeg izmeta se trudnicama nipošto ne preporučuje jer se time izlažu mnogim parazitima i mikrobima. Najveća opasnost je svakako toksoplazmoza, infekcija koju prenose paraziti, a koji se nalaze u mačijem izmetu. Ako baš morate obaviti ovaj posao radite to u rukavicama i dobro operite ruke nakon toga.

Čišćenje zastora, lustera i ventilatora

Pokušajte izbjegavati sve poslove koji zahtijevaju bilo kakvo penjanje na stolice ili merdevine. Trudne žene veoma teško balansiraju sa svojim stomacima, a padovi mogu biti veoma opasni u stanju u kom se nalazite.

Čišćenje podova

Ribanje podova džogerom ili čišćenje metlom je sasvim u redu, ali ako ga obavljate postepeno i ne umarate se previše jer pretjerivanje može dovesti do bolova u donjem dijelu leđa. Kad je vrijeme da očistite podove u stanu ili kući uradite to u nekoliko navrata, sobu po sobu i često odmarajte.

Pranje prozora

Ovaj kućni posao je veoma nezgodan kako zbog padova i loše ravnoteže tako i zbog sredstava za čišćenje koje koristite. Operite prozore na način na koji su ih prale naše mame, sa malo deterdžanta za suđe i vodom, a kasnije ih prebrišite novinama.

Pranje suđa

Pranje suđa ne nosi neku posebnu opasnost tokom trudnoće, ali bi bilo poželjno da suđe perete u rukavicama pošto je koža u trudnoći neuporedivo osjetljivija.

Usisavanje

Ako imate neki mali usisivač koji nije teško pomjerati po stanu, onda usisavati možete bez bojazni, ali ako imate veliki, teški usisivač onda budite oprezniji. Isto tako tokom trudnoće, čišćenje kese od usisivača prepustite nekom drugom zbog  prašine koja može da vam iziritira oči i pluća.

To što ste trudni nikako ne znači da treba da zapostavite kućne poslove i zapustite kuću. Kao i kod mnogih drugih aktivnosti potrebne su male promjene i prilagođavanje vašem trenutnom stanju.

Izvor: lifepressmagazin.com/mame/trudnoca-2/kucanski-poslovi-koje-bi-trebalo-izbegavati-tokom-trudnoce/#09yWVcQ5okiH4Rul.99

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply