Slabije napredovanje bebe nakon trećeg mjeseca

bebaukrevecuPitanje od Anite:

Imam bebu od 4,5 mjeseca. Do sada je fino napredovao (1 mjesec dobio 1,7kg, 2 mjesec – 1kg, 3 mjesec – 900g) ali posljednjih mjesec dana je dobio samo 200 g. Dojim ga bez ikakvih dodataka. Rođen je sa 3.090g i 50cm. Ne znam razlog ovako velikog pada u napredovanju, pa Vas molim da mi pomognete. Beban ima neredovne stolice, na 4-5 dana i to nekoliko u jednom danu, tečne su, žute, u poslednje vrijeme sa kisjelim mirisom. Naglašavam da su mu desni natečene zbog izbijanja zubića, sve stavlja u usta, šaku i prstiće neprestano glođe, balavi. Kad sisa, čim malo utoli glad, okreće glavu od dojke i razgleda oko sebe, glođe šaku, pa se opet vrati na dojku i tako u krug.

Imamo još jedan problem, prije oko mjesec dana, na preponama su mu se pojavile male tačkice boje kože koje su postale ispupčene. Naša dr smatra da su bradavice i prepisala nam je da ih mažemo tečnim puderom. Još su tu i ima ih sve više. Molim savjet i za to.

Odgovor od dr Nine Mandić, PZU Doktorica Mica

Ukoliko beba nema drugih simptoma, slabije napredovanje u drugom tromjesečju nije razlog za brigu. Iz Vašeg pisma sam shvatila da se smjenjuju periodi “zatvora” i tečnijih stolica. Ukoliko se i narednih mjesec dana održi takva dinamika pražnjenja crijeva, s manjim dobijanjem u težini, preporučujem konsultovanje dječjeg gastroenterologa.

Kožne promjene pratite, pa ukoliko nema poboljšanja, s Vašim pedijatrom razmotrite mogućnost konsultacije s dermatologom.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply