Da li je četvorogodišnjak ljubomoran nakon dolaska bebe?

ljubomoraPitanje (anonimno): Imam sina 4 godine i bebu od 4 mjeseca. Stariji sin je super sa bebom, igraju se, mazi je, mogu slobodno da ih ostavim same da ne razmišljam da je udariti ali on se malo povukao, tj.sve radi kontra, na sve što mu kažem odgovara sa NEĆU, NE MOGU.. Gica se i odmah zaplače… Sad me interesuje kako da postupimo, svakodnevno mu se poklanja pažnja, igraonica, parkovi, igračke, da se ne bi osjetio zapostavljenim….pričamo sa njim….Samo bih malo ponašanje da promijenimo. Da li je to ljubomora ili je jednostavno naišao period.

Odgovor od Milice Belade, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut Period oko 3 – 4 godine je najosjetljiviji period za pojavu ljubomore kod djeteta. To je iz razloga što je dijete još zavisno od roditelja, a sa nedovoljno izgrađenom vršnjačkom mrežom, naročito ako ne ide u vrtić. Budući da se odbijanje poslušnosti poklapa sa rođenjem drugog djeteta, vrlo je moguće da se radi o ljubomori.

U ovom slučaju, ljubomora nije usmjerena prema bebi već prema Vama. Amaterski objašnjeno, onu pažnju koju Vi njemu uskraćujete zbog bebe, uskraćuje on Vama odbijanjem poslušnosti. Dakle, iako mu Vi posvećujete pažnju i trudite se da provodite vrijeme sa njim, ipak je nastala velika promjena. On više nije jedino dijete i potrebno je vrijeme da se navikne na činjenicu da Vašu ljubav dijeli sa drugim djetetom. To je noramalna pojava u pomenutim okolnostima, tako da će sigurno, tokom vremena slabiti i na kraju i nestati.

Prema onom što ste naveli, jasno je da već radite mnogo dobrih stvari, ali povedite računa i da u tome ne pretjerujete. Nema potrebe da pretjerujete sa novim igračkama, igraonicama ili sličnim aktivnostima, naročito ako se sprovode van kuće. Na taj način, nesvjesno možete da pošaljete djetetu poruku da ga sada, kada je beba tu, sklanjate iz kuće. Iako su te situacije vrlo prijatne Vašem sinu, ipak su aktivnosti koje se vjerovatno dešavaju bez Vas, a to je upravo ono što njemu smeta.

Kada kažete da je prema bebi veoma pažljiv i dobar, iskoristite tu situaciju spremanja bebe da angažujete sina, a da mu istovremeno dajete instrukcije da Vam nešto doda, simbolično pomogne. Moguće je da tada neće odbiti poslušnost jer je bebu već prihvatio kao “dobrodošlog” člana porodice. Sada je potrebno da uz pomoć bebe Vaš stariji sin ponovo počne prema Vama da se ponaša na prikladniji način.

Ono što bi vjerovatno  moglo da pomogne je i simbolična igra lutkicama. Kada je Vaš sin raspoložen otpočnite igru u kojoj ćete Vi upravljati jednom lutkicom, on drugom. Prije toga mu omogićite da sam odabere koju lutkicu želi. Na Vama je da predstavite situaciju koja Vam je izazovna i da “glumite”. Recimo, Vi možete biti dječak koji je dobio brata/sestru a on može imati lutkicu koja će predstavljati dječakovu majku. Koristite situacije iz Vašeg svakodnevnog života i pratite sinovljevo reagovanje.

Ako budete dovoljno vješti možete doći do interesantnih saznanja. Vrlo je važno da postoji period dana kada ste Vi posvećeni samo njemu, čak iako je to samo 15-tak minuta. Vjerovatno je u pitanju prolazna faza ali je svakako treba propratiti da bi kasnije u životu, Vaša djeca mogla da imaju dobar i prisan odnos, bez dileme da jedno drugome uskraćuju Vašu ljubav.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply