Noćno hrkanje kod djece

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

hrkanjePostoje dvije vrste hrkanja – prolazno i dugotrajno. Kad dijete samo ponekad hrče i to traje samo nekoliko dana, to nije za brigu. Obično se radi o zapšenom nosiću, pa je blokirano normalno disanje i čuje se hrkanje. Obično je to sekret koji se nakupi u ležećem položaju, pa zato dijete hrče noću. Kad dijete hrče nedeljama, onda je to problem koji može biti uzrokovan:

1.Uvećanjem trećeg krajnika, adenoida i ovo je najčešći uzrok;

2.Dugotrajnim (hroničnim) otokom sluznice nosa – obično je to neprepoznata alergija na nešto.

Prvi korak je da se djetetu obezbijedi prohodan nos. Ako je poslije nekoliko dana dijete bolje onda nema razloga za brigu, nos je prohodan i lakše se spava. Ako se hrkanje nastavi i traje duže, neophodan je pregled. Potrebno je dijete prvo odvesti kod pedijatra koji prati dijete. Pedijatar će procijeniti da li treba obaviti ORL  ili alergološki pregled.

Ako dođe do zapaljenja trećeg krajnika vrlo lako dolazi i do zapaljenja srednjeg uva, sa bolom i povišenom temperaturom. Ako je srednje uvo djeteta često zahvaćeno zapaljenjem, može doći i do oštećenja sluha.

Djeca sa uvećanim trećim krajnikom noću hrču, imaju česte infekcije grla i uva. Ako je treći krajnik dugo uvećan, dijete poprima karakterističan izgled (facies adenoidea) – otvorena usta, izraženi podočnjaci, blijeda koža, unjkav govor.

Ako se pitate da li je potrebna procjena sluha znajte da jeste. Poslije procjene sluha se donosi odluka o eventualnoj hirurškoj intervenciji. Svaka intervencija nosi određene rizike, ali ova spada u one sa minimalnim mogućim komplikacijama. A dijete se rješava velike muke.

Zabluda je da treba čekati da dijete poraste (2-3 godine) pa da se obavi intervencija. Ako je treći krajnik za vađenje treba ga vaditi odmah. Ne treba čekati da dijete  zaradi hronične probleme sa uvom i sluhom ili svaki mjesec liječiti upale grla.

Treći krajnik se može „povratiti“ ali to nije razlog da se odlaže intervencija. Posle 5-6 godine kod većine djece dolazi do spontanog smanjivanja trećeg krajnika.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply