Moralne vrijednosti od malih nogu

djecaPodizanje porodice u društvu koje se uvijek mijenja može da bude zbunjujuće, jer se ne zna kojim vrijednostima treba učiti djecu. Na vama je da naučite dijete kako će da živi i u šta će da vjeruje, ali kada su moralne vrijednosti u pitanju postoje neke koje biste trebali da usadite djeci još od malih nogu.

Poštovanje

Jedna od najvažnijih moralnih vrijednosti je poštovanje. Postoje djeca koja ne pokazuju nikakvo poštovanje prema autoritetu. Učeći svoju djecu poštovanju, činite uslugu sebi, svojoj djeci i cijelom svijetu. Život će im biti mnogo ljepši i ispunjeniji ukoliko se prema okolini odnose sa poštovanjem.

2. Poslušnost

Poslušnost je nešto što ne dolazi samo od sebe nikome od nas. Zabavnije je kršiti pravila. To naročito vole djeca, zato morate biti čvrsti i dosljedni. Dobro ponašanje nagradite kako biste motivisali djecu da budu poslušna.

3. Učtivost

Riječi “molim te” i ”hvala” nijesu teške, ali ukoliko djecu niste učili ili podsjećali to da govore, teško da će ih izgovarati. Od malih nogu ih treba učiti ovakvim manirima.

4. Odgovornost

Vjerovali ili ne, djeca mogu da nauče da budu odgovorna od malih nogu. Dajte djeci jednostavne zadatke poput skupljanja igračaka ili raspremanja stola nakon ručka, i usadićete im osjećaj za disciplinu i odgovornost. Još jedan dobar način da djecu naučite da budu odgovorna je da naviknu da peru zube i rade domaći zadatak, a da ih ne podsjećate na to.

5. Poniznost

Možda zvuči čudno, ali poniznost je važan aspekt života koji često previdimo. Kod djece se to odnosi na sposobnost da kažu da im je žao zbog nečega šta su uradili, a nije trebalo.

6. Dobri maniri

Dobri maniri ne spadaju nužno u moralne vrijednosti, ali većina mladih danas se ne ponaša pristojno. To ne mora da znači da ih roditelji nijesu lijepo vaspitali, nego su pod uticajem okoline i lošeg društva. Zbog toga treba da se potrudite da djeci duboko usadite dobre manire kako ne bi mogli da padnu pod uticaj lošeg društva.

7. Druželjubivost

Kod većine djece, druželjubivost im je u prirodi. To je dobra stvar ali ne zaboravite da dijete opominjete da ne treba da priča sa strancima. Podstičite druženje i socijalizaciju, jer će im to dosta značiti u budućnosti.

8. Iskrenost

Jedan od problema sa kojima se roditelji suočavaju je taj što ne znaju kako da izađu na kraj sa djetetom koje ne govori istinu. Ukoliko na vrijeme počnete da učite djecu o iskrenosti kao moralnoj vrijednosti, nećete imati ovaj problem.

Izvor: B92

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply