Ravna stopala

ravna stopalaProblem ravnih stopala kod mališana izuzetno je česta pojava, a uglavnom se primjećuje na redovnom sistematskom pregledu.

Istraživanja pokazuju da čak 94 odsto djece uzrasta do 18 mjeseci ima ravna stopala, ali je dobra vijest da sa rastom drastično opada procenat ovog problema, pa ga ima tek četiri odsto desetogodišnjaka.

Ravna stopala mogu biti urođena ili stečena. U prvom slučaju u pitanju je teži deformitet koji zahtijeva ozbiljan pristup i terapiju. Kada je riječ o ravnim stopalima, to je uglavnom bezazlen problem. Djeca se, naime, rađaju sa “jastučetom” koje se nalazi na uzdužnom svodu stopala i ono se zadržava tu sve do treće godine. Poslije tog vremena, zbog stajanja i jačeg pritiska na stopalo, jastuče se povlači i stopalo dobija pravilan oblik. Ravna stopala prepoznaćete ukoliko je unutrašnja strana stopala spuštena, pa kada dijete pokuša da ostavi otisak na papiru ili zemlji, stopalo ne izgleda “normalno”, sa udubljenjima i konturama kruškolikog oblika, već okruglo i debeljuškasto.

To nije razlog za pretjeranu brigu, ali je bolje da što prije otkrijete da dijete ima problem, kako bi ga na vrijeme sanirali i omogućili pravilan fizički razvoj. Ravna stopala se nekada mogu “popraviti” sama od sebe, ali to može i da izostane, što za posljedicu ima bolove u mišićima u kasnijem dobu. Oni mogu da se komplikuju u zavisnosti od fizičke konstitucije i razvoja djeteta. Nekada se događa da djeca imaju problem u osloncu na donje ekstremitete i da dobiju tzv. “iks noge”. Takav oblik nogu toleriše se do pete godine, poslije čega zahtijeva terapiju kod fizijatra.

Prevencija ravnih stopala je jednostavna. Djeca moraju da nose kvalitetnu, uzrastu prilagođenu obuću, kao i da se ne forsiraju da prohodaju, već da to bude spontano.

Kada od fizijatra dobijete “dijagnozu” da dijete ima ravna stopala, terapija se svodi na jednostavne vježbice. Najpoznatija je hvatanje klikera nožnim prstićima, vježbe “prsti-peta”, kao i “pačji hod”, odnosno hodanje na spoljnoj ili unutrašnjoj strani stopala. One za cilj imaju da razvijaju i jačaju mišiće i da “pomognu” stopalima da dobiju pravilan oblik. Takođe, preporučuje se da dijete bude boso što više, kada to okolnosti i vremenski uslovi dozvoljavaju, da hoda po neravnom terenu, pijesku, šljunku, travi…

Postoji i posebna obuća ili ulošci koje bi trebalo da nabavite u dogovoru sa fizijatrom, koji pomažu da se ovaj problem riješi. Važno je da se konsultujete sa stručnjakom zato što nisu sva ravna stopala ista. Kako će se nožica razvijati i rasti zavisi od konstitucije djeteta, fizičke aktivnosti i snage.

Problem bi trebalo riješiti do polaska u školu kako bi se izbjegle komplikacije. Zato je važno da dijete voditi na redovne sistematske preglede koji uključuju pregled fizijatra, jer se ravna stopala “ne liječe” preko noći, ponekad su potrebne godine.

Kako se rade vježbice?

Dijete treba naizmenično da hoda na prstima, peti i spoljašnjoj strani stopala. Ova vježbica je jako zabavna djeci i rado je izvode. Sve možete postaviti kao igru, a ne kao obavezu. Vježba se radi samo nekoliko minuta, ali je bitno da bude svakodnevna kako bi donijela pozitivne rezultate. Hvatanje klikera prstićima takođe je jako efikasna vježba. Prospite im klikere po podu, koje treba da sakupe isključivo nožnim prstićima.

Ukoliko dijete treba da nosi ortopedske cipele najbolje je da počnete prije treće godine, jer kasnije imaju otpor prema njima pošto su grublje i neudobnije od običnih. Ako ne možete da natjerate dijete da nosi cipele, kupite im specijalne uloške.

Izvor: Novosti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply