Upala pluća

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

upala-plucaRespiratorne infekcije su ubjedljivo najčešći jesenje – zimski problemi kod djece. Nerijetko od bezazlenih respiratornih infekcija može doći i do pneumonije, tj. upale pluća.

Zašto se zapaljenje pluća češće dešava u hladnim danima?

Ovo nije apsolutno pravilo – pneumonije se dešavaju cijele godine, ali hladni dani zaista pogoduju širenju infekcija disajnih organa, a naročito prijaju virusima. Boravak u zatvorenim prostorijama gdje ima mnogo ljudi, slabije provjetravanje prostorija, ali i loša lična higijena pogoduju širenju infekcija, pa i nastanku upale pluća.

Kako dijete dobije upalu pluća?

Infekcija pluća nastaje  kada neki od mikroorganizama stigne u fino plućno tkivo i tamo počne da se razmnožava i pravi štetu. Rezultat borbe između prouzrokovača infekcije i odbrambenih (imunoloških) ćelija u plućima je zapaljenje. Kada su djelići upaljenog tkiva „razbacani“ po plućima, to se zove bronhopneumonija, a kada je jedan veći komad pluća zahvaćen zapaljenskim procesom – to se stručno naziva lobarna ili segmentna pneumonija.

Koji su najčešći uzročnici zapaljenja pluća?

Najčešći uzročnici su virusi i bakterije a daleko ređi su  gljivice i paraziti. Vrsta mikroorganizma-prouzrokovača zapaljenja zavisi od uzrasta djeteta, ali i od godišnjeg doba i aktuelne epidemiološke situacije.

Kod starije djece u toplijim mjesecima dominiraju bakterijske infekcije, a u hladnim danima virusi. Ipak, nije od presudnog značaja da li je upala virusna ili bakterijska, jer i kad se radi o virusnoj upali, ona se liječi antibioticima. To je zbog toga što virus ošteti plućno tkivo posle čega je olakšana sekundarna bakterijska infekcija.

Kako se otkriva zapaljenje pluća kod djece?

Obično simptomi kao što su uporan kašalj uz povišenu temperaturu i ubrzano, teško disanje, loše opšte stanje, ukazuju da se možda radi o upali pluća. Naravno klinički pregled uz laboratorijske analize će upotpuniti dijagnozu.

Da li je kod sve djece obavezno uraditi rendgenski snimak pluća?

Nije uvijek potrebno. Kada postoje jasni znaci pneumonije, klinički i laboratorijski, ne treba praviti Rtg snimak. Ako je situacija nejasna onda se radi Rtg snimak pluća.

Mora li svako dijete sa pneumonijom da leži u bolnici?

Na svu sreću, ne mora. Ako je dijete relativno dobrog opšteg stanja može i ambulantno da se liječi.

Da li mora da se liječi isključivo  injekcijama?

Ne mora!Postoji jako puno antibiotika za oralnu upotrebu koji ako se pravovremeno daju imaju odličan efekat na tok bolesti. Teže forme se i onako hospitalizuju i po potebi liječe injekcijama.

Koliko traje terapija upale pluća?

Traje najmanje 10-14 dana. Naravno i to zavisi od težine bolesti  i brzine oporavka djeteta,što se prati redovnim kontrolama

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply