Vraćanje nekontrolisanog mokrenja nakon pola godine

djecak piskiPitanje od Ivone

Moj sin od 3 godine ponovo piški u gaćice. Prije pola godine smo se odvikli od pelena ali sada ponovo svakodnevno piški u gaćice. Možda je reakcija na promjenu vrtica ili slično. Ali meni je prijeko potrebno stručno objašnjenje zašto to radi i naravno stručni savjet kako da reagujem i kako da prestane da piški u gaćice.

Odgovor od Milice Belade, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut

Budući da je kontrola mokrenja već bila uspostavljena, moguće je, kao što ste i sami primijetili, da je ponovno mokrenje u gaćice reakcija na stres – promjenu vrtića. Isti način reagovanja može se očekivati kada se rodi novi član porodice, kada je u pitanju preseljenje, ozbiljna bolest, drugi veći stresovi u porodici. To se dešava zato što djeca nemaju izgrađene mehanizme reagovanja na stres kao što imaju odrasli, oni često reaguju regresijom, tj. vraćanjem na prethodni nivo funkcionisanja, prethodne navike. Promjena vrtića može biti veliki stres za dijete, naročito ako je u prvom vrtiću već uspostavilo dobre odnose sa vršnjacima i naročito sa vaspitačicom. Dakle, smanjivanjem stresa tj. navikavanjem na novi vrtić trebalo bi da se problem riješi.

Prvo što treba da uradite je da se Vi relaksirate. Nervozom i brigom ne postižete ništa proaktivno ali činite štetu, prije svega djetetu, kojem stvarate dodatni pritisak. Tek u toj situaciji ono neće moći da izađe na kraj sa trostrukim stresom: promjena vrtića, ponovno mokrenje u gaćice – što je velika neugodnost i dodatni pritisak koji Vi stvarate zbog djetetove reakcije. Dakle, opustite se, navika se već uspostavila, samo je u ovom momentu njeno korišćenje odloženo, zbog stresa. Budite strpljivi, tolerantni i podrška svom djetetu.

Prisjetite se što je Vašem djetetu pomoglo da se privikne na prvi vrtić i kako je taj period proticao, šta je dobro funkcionisalo, koji Vaši postupci su dijete ohrabrivali da se oslobodi. Nagradite njegov odlazak u vrtić nečim što voli, omogućite mu ugodnost i nakon dolaska iz vrtića.  Ako ima omiljenu igračku ili stvar koja ga smiruje dozvolite mu da je nosi sa sobom. Podsjetite ga na nove navike, kako osjeti da treba da mokri, šta tada radi i sl. Ako smatrate da će funkcionisati napravite neki zajednički bedž, zalijepite ga na majicu, to mu može biti vizuelni podsjetnik da traži kada treba da obavi nuždu. Napravite dogovor sa novom vaspitačicom, ona Vam može biti velika pomoć u ovom momentu jer je osoba koja boravak u vrtiću može učiniti lijepim i željenim.

Uz malo strpljenja i Vašeg angažovanja, a pod pretpostavkom da je uzrok problema psihološka reakcija na promjenu, sve tegobe bi trebalo relativno brzo da nestanu.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply