Herpetični stomatitis kod djece

PIŠE: dr Lidija Perunović, stomatološka ordinacija Perunović

hepatitisHerpetični stomatitis je ustvari primarna infekcija virusom herpes simplex i zato je karakteristična za dječiji uzrast. Najčešće obolijevaju djeca između prve i pete godine života. Najveći broj oboljele djece je ipak u drugoj godini, a u našim klimatskim uslovima, ova infekcija se češće srijeće u u avgustu i septembru.

Oboljenje pripada grupi kapljicnih infekcija. Period inkubacije koji traje 2 do7 dana ,nema karakteristične simptome. Djeca mogu osjećati malaksalost, glavobolju, povišenu temperature i do 40C, bol u mišićima, grlu….sve ono što može pratiti bilo koju respiratornu  infekciju. Uvećane okolne limfne žlijezde i crveno grlo mogu prevariti, pa  se ova infekcija krene liječiti kao angina.

Prve karakteristične promjene za ovaj tip infekcije su bolni crveni otoci sluzokože usne duplje i grla. Ove promjene su najizraženije na desnima, ali se javljaju i na jeziku, nepcu, unutrašnjoj strani obraza, nekad i na rumenom djelu usana i oko njih.. Zatim se pojavljuju  mnogobrojni sitni mjehurići koji poslije par sati pucaju i na njihovim mjestima ostaju jako bolne ranice.

Klinički, ove ranice jako podsjecaju na afte. Međutim pojavi afti nikad ne prethode opšti simptomi, nisu karakteristične za ovaj uzrast i skoro se nikad ne javljaju na desnima.  Ove ranice se mogu spajati, pri čemu nastaju veće bolne ogoljene površine sluzokože.

Roditelji su  uspaničeni, jer je dijete nervozno i usled bola odbija hranu. Kao posledica smanjenog lučenja pljuvačke, jezik je obložen i prisutan je neprijatan zadah.

Treba znati da bolest traje petnaestak dana. Sve nastale promjene se postepeno gube.

Terapija, kao kod svake virusne infekcije podrazumjeva ublažavanje simptoma (smanjiti bol, kontrolisati temperaturu, ne dozvoliti gubitak tečnisti i vitaminima  podizati imunitet). Antibiotska terapija je kontraindikovana. Ljekar može predložiti i neke rastvore za ispiranje usta, koji kao antiseptici, lokalni anestetici i sredstva koja ubrzavaju epitelizaciju dovode do olakšanja lokalnih simptoma.

Poslije ove prve infekcije virusom herpes simplex, organizam stvara trajni imunitet, u smislu da se sa ovakvom kliničkom slikom više nece pojaviti. Međutim, virus ostaje pritajen u organizmu i kod određenog broja ljudi usled pada imuniteta, stresnih situacija, genetske predispozicije… u toku života se češće ili rjeđe vraća, ali manje dramatično . To su one promjene svima poznate na uglovima usana, oko nosa, rijeđe u usnoj duplji. Zato se i zove herpes simplex recidivans ili povratni herpes.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply