Simptomi zbog kojih dijete treba odmah povesti kod ljekara

Simptom 6: Bolovi u stomaku s donje desne strane ili bolovi koji se pojavljuju u naletima

Ako dijete ima bolove u donjem desnom dijelu stomaka, recite mu da skače gore dolje. Ako mu je to prebolno, to bi mogao biti znak upale slijepog crijeva. Iako je slijepo crijevo s donje desne strane abdomena, bolovi mogu započeti oko pupka i širiti se prema desnoj strani. Uz normalan stomačni virus, obično prvo dođe visoka temperatura, potom povraćanje, bolovi u stomaku i zatim dijareja.’S upalom slijepog crijeva ponekad prvo dođe do proliva, potom bolova u stomaku, povraćanja i temperature.’Ako primijetite ove simptome, odvedite dijete lijekaru – upala slijepog crijeva brzo napreduje i liječenje je učinkovitije ako se započne u ranijoj fazi.

Simptom 7: Glavobolja koja se javlja rano ujutro ili budi dijete usred noći i koju prati povraćanje

To mogu biti znakovi migrene, koje kod djece nisu opasne. Ipak, jutarnje glavobolje i one zbog kojih se dijete budi po noći mogu biti znak i nečeg ozbiljnijeg.

Simptom 8: Suva usta i usne, uvučena fontanela kod odojčadu, suva koža ili koža koja ostaje smežurana kada je štipnemo (gubi elastičnost), i često povraćanje ili proliv

Svi znakovi povezani su s dehidracijom i treba brzo reagorati jer dehidracija može dovesti do šoka. Odvedite dijete u hitnu ako procijenite da je blizu tog stanja. U suprotnom se posavjetujte s pedijatrom i pokušajte djetetu nadoknaditi izgubljenu tečnost.

Simptom 9: Plave usne ili promjena boje kože oko usana, otežano disanje, disanje kod kojeg možete vidjeti uvlačenje vazduha u prsa i stomak, zadihanost, hroptanje ili pištanje kod disanja

Problemi s disanjem su ozbiljniji kad zvukovi dolaze iz grudnog koša i pluća, nego iz nosa. Kritični problemi s disanjem obično su povezani s gušenjem, alergijskom reakcijom ili napadom astme (koji se mogu pojaviti i kod djece mlađe od nekoliko mjeseci), upalom pluća, laringitisom ili bolom u vratu. Odmah potražite pomoć. Ako ne možete procijeniti jesu li problemi ozbiljni, provjerite stanje disajnih puteva. Brojite svaki djetetov udah tokom 30 sekundi i dobijeni broj pomnožite s dva. Normalna stopa je manja od 60 za novorođenčad, manja od 40 za bebe do godinu, manja od 30 za djecu od jedne do tri godine i manja od 24 za djecu od četiri do 10 godina.

Simptom 10: Otečen jezik, usne ili oči, pogotovo praćeno povraćanjem ili svrabom

To su česti signali ozbiljne alergijske reakcije (anafilaksije). Simptomi mogu uključivati oticanje, probleme s disanjem, tešku upalu grla i zahtijevaju hitnu lijekarsku pomoć. Ako je moguće, uz konsultaciju s lijekarom, djetetu dajte dozu antihistaminika.

Simptom 11: Pad djeteta mlađeg od šest mjeseci, odnosno očite neurološke promjene nakon pada, poput zbunjenosti i gubitka svijesti; ako se nakon pada javlja povraćanje ili postoje povrede tijela, poput lomova

Ove situacije zahtijevaju hitnu lijekarsku pomoć, zato psjetite najbližu medicinsku ustanovu. Padovi kod djece starije od šest mjeseci obično nisu problematični, dok visina s koje su pali nije viša od njihove visine, i ako ne padnu na nešto oštro ili pretvrdo.

Simptom 12: Posjekotine na koži koje su dovoljno široke da u njih možete staviti štapić za čišćenje ušiju, ili ako krvarenje ne prestaje ni nakon nekoliko minuta pod pritiskom

To su znakovi da djetetu treba lijekarska pomoć (možda i šivenje, previjanje i sl.). U zavinosti od težine povrede, sljedeći korak bi trebalo da bude ili odlazak u hitnu ili u pedijatrijsku ordinaciju. Takođe, dijete trebate da odvedete kod lijekara ako su u pitanju ujedi životinja ili mu kožu probije ugriz drugog djeteta.

Pages: 1 2

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply