Bebe i njihove skrivene vještine

zagledana bebaUprkos tome što su male i nježne, što ne umiju da govore i rukuju predmetima, bebe znaju kada ste neraspoloženi, oslanjaju se na svoje iskustvo, osjećaju ljubomoru i uživaju uz muziku

Evo nekoliko zanimljivih vještina koje možda niste znali da bebe posjeduju.

Bebe prepoznaju emocije

Bebe imaju sposobnost da prepoznaju emocije ljudi koji ih okružuju. Iako je još mala i ne priča, ona tačno zna kada ste neraspoloženi ili tužni. Prema istraživanju koje je sprovedeno na Univerzitetskom Koledžu u Londonu, bebe mogu da reaguju na emocije u ljudskom glasu već u trećem mjesecu nakon rođenja. Rezultati su dobijeni skeniranjem mozga ispitivanih beba – koje su za to vrijeme spavale, pomoću uređaja za funkcionalnu magnetnu rezonancu (takvim snimanjem je moguće pokazati aktivnost djelova mozga pri izvršavanju nekih zadataka).

Bebe vole ritmične tonove

Bebi nije neophodna potpuna tišina za spavanje. Stručnjaci smatraju da bi čak bilo poželjno da čuje tihe ritmičke zvukove dok tone u san. Pored klasične muzike i otkucaja kazaljki sata, bebi takođe prija zvuk veš mašine, usisivača ili klima uređaja , ali u susjednoj prostoriji.

Bebe vjeruju ličnom iskustvu

Kanadski stručnjaci sa Univerziteta Konkordija, su utvrdili da djeca od 13 do 16 mjeseci života oponašaju glasove, postupke i izraze lica odraslih osoba, ali ne i ako ih je ta osoba prethodno na neki način prevarila. Mališani u najmlađem uzrastu uče kome da vjeruju na osnovu ličnog iskustva, tako da se onima koji jednom nasjednu na neku “prevaru“ odraslih, to više neće ponoviti.

Bebin plač je najneprijatniji zvuk

Naučno je dokazano da je najneprijatniji zvuk na svijetu dječji plač. Tim američkih naučnika je zaključio da je plač gori i od zvuka cirkularne testera dok se sijeku drva, pa i od grebanja noktima po školskoj tabli.

Bebe prepoznaju glas

Velški naučnici su otkrili da bebe jednako reaguju na glas roditelja bez obzira da li oni govore na maternjem ili na stranom jeziku. Dr Meridit Gatis tvrdi da bebe, barem u prvoj životnoj fazi, “razumijuju“ roditelje na osnovu tona njihovog glasa, a ne riječi.

Bebe osjećaju muziku

Prema najnovijim istraživanjima, muzici i plesu ne mogu da odole čak ni najmlađi. Da bi ih testirali, naučnici su puštali bebama klasičnu muziku, ali i melodije bržih ritmova i govora, i kamerom zabilježili rezultate. Bebe su mnogo više mrdale rukama, nogama, trupom i glavom dok je puštana muzika, nego kada im je puštan govor, što dokazuje da je sposobnost plesanja urođena. Tako neke bebe prave pokrete potpuno u ritmu muzike dok se druge pokreću bez ikakvog takta. Takođe, kada beba napuni pet meseci ona prilično precizno umije da razlikuju tužnu pjesmu od vesele. Do devetog mjeseca bebe nauče da razlikuju zvuke melanholičnih pjesama od nekih bržih kompozicija

Bebe su ljubomorne

Psiholozi tvrde da se ljubomora javlja čak i kod djece od godinu i po dana, posebno ako se u tom periodu pojavi novi član porodice (beba). Iako je nejasno kako se dijete u tom uzrastu osjeća ugroženo od strane mlađeg člana, u njegovom ponašanju je ljubomora veoma izražena. Utvrđeno je i da djevojčice više pokazuju ljubomoru od dječaka.

Bebe vole bijeli luk

Prema najnovijim istraživanjima, bebe duže sisaju ako u majčinom mlijeku osjete miris bijelog luka. Zato stručnjaci preporučuju da mame pojedu čen bijelog luka jedan sat prije dojenja bebe.

Bebe su zdravije ako spavaju uz majku

Pedijatri tvrde da je za zdravlje srca djeteta bolje ako spava pored mame prve tri godine života. Doktor Nils Bergman je zaključio da beba spava lošije ako nije uz majku, i da je zbog toga njeno malo srce pod stresom.

Bebe razlikuju dobro i loše

Bebe su u stanju da razlikuju dobro od lošeg već od navršenih šest mjeseci života, ustanovili su naučnici. Istraživači su zatražili od beba različite starosti da izaberu između lutaka koje su prethodno videli da se ponašaju dobro ili loše i otkrili da im je bila draža “dobra lutka”. Neke jednogodišnje bebe od kojih je zatraženo da uzmu slatkiše od “loše lutke” su čak udarale tu igračku po glavi.

Izvor: Smedia

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply