Oko 60 hiljada djece ima astmu

Dom zdravlja POdgoricaU Crnoj Gori je registrovano skoro 60 hiljada djece oboljele od astme, u čijem liječnju ali i prevenciji te bolesti bi trebalo da pomogne danas otvoreno Pedijatrijsko savjetovalište u Podgorici.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić je najavio da će Savjetovalište pružiti nov kvalitet preventivnim programima koji se odnose na astmu, a biće namijenjeno djeci u ranoj fazi otkrivanja sindroma bolesti i ostaloj oboljeloj djeci.

Pedijatri u Crnoj Gori pregledaju dnevno oko dvije hiljade djece koja su oboljela od astme, što, kako je kazao Kavarić, znači da ova bolest nije rijedak problem.

Ljekari pojašnjavaju da su novine u liječenju astme česte i značajne zbog obima te bolesti i značaja u primjeni novih ljekova koji su sve efikasniji, ali da su često i skupi.

“Roditelje često zanima koje će novih i preporučenih ljekova od stručnjaka da koriste, a naše Savjetovalište će moći da im pomogne u tome”, dodao je Kavarić, prenosi agencija MINA.

Savjetovalište u Podgorici će biti regionalnog karaktera ali je prvenstveno namijenjeno djeci registrovanoj u Podgorici, Danilovgradu, Kolašinu i Cetinju. Svako dijete sa roditeljima iz bilo kojeg grada, moći će ipak da dođe po savjet.

Funkcionalna dijagnostika Savjetovališta radiće svakim radnim danom od sedam do 21 sat, a trenutno rade radionice svake srijede od 17 do 21 sat.

Specijalista pedijatar Rajka Pajović rekla je da je cilj Savjetovališta da upoznaju roditelje sa astmom, da bi oni bolje znali o tom problemu i što prije mogli da uključe terapiju djeci.

“Edukacija nam je jako bitna da roditelji djece oboljele od astme znaju da dijete može da se bavi bilo kojom fizičkom aktivnošću iako ima astmu i da to nije problem da ide u vrtić, školu i da se bavi sportom”, naglasila je Pajović.

Kavarić je najavio i početak rada Savjetovališta za gojaznu djecu.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply