Povrede zuba kod djece

taman zubPITANJE od Jelene:

Poštovana dr,  ćerka od 3 god i 9 mjeseci je pre 20 dana okliznula i udarila o ivicu stola, u prvom momentu je izgledalo kao da je udarila desni  iznad gornje jedinice, neko kraće vreme je bilo malo krvarenja, zubići su ostali na mestu. Tog dana i sjutradan se žalila da je boli kada zagrize i narednih par dana je sve izgledalo uredu. Poslije par dana smo vodili njenu sestru na kontrolu pa smo zamolili stomatologa da pogleda i nju jer mi se činilo da su desni iznad tog zuba malo drugačije boje, rečeno mi je da će vjerovatno biti sve ok, da pratimo da ne otekne i u tom slučaju odmah da se javimo, da malo prištedimo taj zubić… Medjutim, posle 10-ak dana zub je počeo postepeno da mjenja boju i sada je potpuno potamneo, nema nikakvih tegoba, ne boli, normalno grize….  Zanima me da li to znači da je živac nastradao, kakve su posledice, može li i dalje da se desi da pocne da boli ili da otekne? Da li ipak treba neko ponovo da pogleda zub, mozda da se snimi? I na kraju da li ovo može imati posledice i na stalni zub kada se mlecni promeni?

ODGOVOR od dr Lidije Perunović, spec ortopedije vilica, Stomatološka ordinacija “Perunović”

Povrede zubića i okolnih tkiva usne duplje su česta pojava , kako u najranijem djetinjstvu tako i u predškolskom i školskom uzrastu. Ove povrede se među sobom jako razlikuju, pa će i vrsta intervencije, poslijedice i dugoročna uspješnost terapije zavisiti od puno faktora.  Zato ću iskoristiti Vaše pitanje, ne samo da dam odgovor Vama, već  i da ostalim čitaocima ovog teksta pružim par korisnih savjeta. Šta je to što roditelj treba uraditi ako se nađe u slicnoj situaciji?

Ako se nađete u situaciji da je Vaše dijete pretrpjelo povredu zuba i okolnih tkiva usne duplje, a pod uslovom da nije gubilo svijest, jedan od najbitnijih faktora uspjeha terapije je brzina kojom ćete se javiti stomatologu. Poželjno bi bilo da dijete sjedne u stomatološku stolicu u prvih pola sata od povrjeđivanja.  Nisu sve povrede jednako teške,  ali roditelj to ne može procjeniti.  Povrede stalnih zuba obično ostavljaju teže posledice, mada postoje situacije kada je i kod mliječnih zubića bitno pružiti odgovarajuću intervenciju.

Kod  male djece , ako nije došlo do utiskivanja ili pomjeranja mliječnih zubića, obično se u toj prvoj posjeti ne preduzima ništa. Izuzetak predstavlja veliko rasklaćivanje, kada je iz preventivnih razloga, (zbog mogućeg udisanja rasklaćenog dijela ili cijelog zubića) neophodno vadjenje. Na osnovu kliničkog pregleda, stomatolog će procjeniti da li je neophodno uraditi rendgen snimak i na osnovu njega preduzeti dalje mjere, jer  u nekim situacijama postoji mogućnost povredjivanja zametka stalnog zuba.

U vašem slucaju,stomatolog je procjenio da nije postojala mogućnost ovakvog povređivanja, pa pošto u trenutku pregleda nije bilo ni promjene boje zubića, nije bilo potrebno preduzimati nikakvu intervenciju. Kako  je poslije određenog vremena, ipak došlo do promjene boje, a na osnovu godina dijeteta se ne očekuje eventualno vraćanje vitaliteta, moj savjet je da se javite dječijem stomatologu, prije pojave bilo kakve komplikacije. Potrebno je odraditi jednu kratku bezbolnu intervenciju – dranažu. Živac tog zubića je stradao, ali to ne treba previše da Vas brine. Redovnim kontrolama , dječiji stomatolog će ukazivati potrebnu pomoć, sve do smjene sa stalnim zubom, koja se očekuje oko sedme godine.

Mnogo teže posledice mogu ostaviti traume stalnih zuba, kod kojih je faktor vremana odlučujući u daljoj prognozi uspjesnošti terapije. Najteži oblici povrjeđivanja stalnih zuba jesu fracture (prelomi) i avulzije (potpuno izbacuvanje zuba iz kosti). Još jedan važan savjet za roditelje – izbijeni zub ili odlomljeni fragment, obavezno pronaći, i u časi slatkog mlijeka ili zamotan u gazi, u ustima djeteta donijeti u ordinaciju. Nikako u suvoj maramici!

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply