Grickanje noktića

PITANJE od Ivane:

Moj sin ima 2 god i 4 mjeseca i stalno čačka zanoktice ili nokte. Imate li kakav savjet kako bih mu tu naviku promijenila?

ODGOVOR od Milice Belade dipl. psiholog, porodični psihoterapeut

Djeca grickaju nokte iz različitih razloga – iz proste dosade, da se oslobode stresa, iz navike. Grickanje noktiju je jedna od najčešćih, takozvanih “nervoznih” navika u koje spadaju i sisanje palca, uvrtanje kose, škrgutanje zubima.

Ono što kao roditelj možete uraditi je da pokušate da utvrdite da li postoji definisani razlog zbog kojeg Vaše dijete gricka nokte. Vrlo često je grickanje noktiju način da se izađe na kraj sa intenzivnim ali prolaznim stresovima u djetinjstvu. Ako Vaše dijete gricka nokte u situacijama kada je izloženo procjeni drugih ljudi, da bi se izborilo sa stidljivošću pred drugom djecom na zabavi, na igralištu i sl. onda će vremenom, kada takve i slične situacije prestanu da budu stresne, vjerovatno samo prestati sa tom navikom. U tim situacijama budite mu podrška i usmjerite mu pažnju na neke druge stimuluse, da bi skrenulo misli sa grickanja noktiju.

Ako se grickanje noktiju javlja kao odgovor na neke promjene unutar Vaše porodice ili je primjetno vezano za neku posebnu situaciju ili prisustvo određenih ljudi, razgovor (u skladu sa uzrastom djeteta) o tome je nešto što će vjerovatno osloboditi Vaše dijete pritiska i uticati na slabljenje navike

Pošto je vrlo vjerovatno da dijete uzrasta 2,4 godine nije ni svjesno svoje navike da gricka nokte, Vaša konstantna priča o tome kao ni kažnjavanje neće dovesti do poboljšanja. Stoga prvo što treba da uradite je da učinite da Vaše dijete postane svjesno svoje loše navike. Svaki put kada primijetite da Vaše dijete gricka nokte dotaknite ga lagano po ramenu ili odredite neku zajedničku riječ (tajni kod) koju će Vaše dijete prepoznavati i povezivati sa grickanjem noktiju. Cilj je da određenu vrstu dodira Vaše dijete poveže sa grickanjem noktiju tako da u svakoj situaciji možete vrlo lako da ga podsjetite da to ne radi.

Ako Vaše dijete gricka nokte dok gleda TV možete mu sugeristi da drži neki interesantan predmet u rukama, to može biti čak i prikladan glatak kamen, pertle i sl. Na taj način će neki neobičan predmet, koji nije dio djetetove svakodnevnice, automatski uticati na osvješćivanje navike.

Ako Vaše dijete više reaguje na fizičke stimuluse možete mu staviti ljepljive zavoje na vrhove prstiju pa ih zajedno obojati neobičnim bojama i dogovoriti značenje tih zavoja – “kapica za prstiće”, ispričati priču o tome kako se prstići osjećaju dok ih Vaše dijete gricka i sl. Moguće je sve to i predstaviti crtežom koji ćete okačiti na vidno mjesto u prostoriji u kojoj dijete često boravi, kao podsjetnik za korekciju ponašanja.

Svaki put kada Vaše dijete uspije da se kontroliše od grickanja noktiju pohvalite ga i nagradite. Tokom ovog procesa budite strpljivi i dosledni. Potrebno je vrijeme da se jedna navika zamijeni drugom, adekvatnijom

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply