Sapet jezik (Ankyloglossia)

PIŠE: dr Lidija Perunović, spec. ortopedije vilica, stomatološka ordinacija Perunović

Sapet jezik je urođena, često nasljedna anomalija jezika,koja je posljedica neodgovarajuće veze između jezika i poda usne duplje. Ovako pripojen jezik dovodi do njegove ograničene pokretljivosti.

Zavisno od dužine i debljine  ove veze (frenuluma), ankiloglosiju dijelimo na blagu, umjerenu i jako izraženu. Djeca sa sapetim jezikom mogu imati većih ili manjih poteskoća sa dojenjem, pravilnim izgovorom određenih glasova, samočišćenjem usne duplje, kao i položajem zuba.

Kod manje izrazene anomalije,djeca najčešće nekako prevaziđu ove probleme, ali roditelji ne budu informisani od strane pedijatra, logopeda ili stomatologa, tako da jezik ostane sputan do završetka rasta djeteta.

Zašto kažemo do završetka rasta? Pravilan položaj i pravilna funkcija jezika uslovljava i pravilan rast kostiju vilica. Negativan pritisak (vakum) koji jezik ostvaruje u kontaktu sa nepcem će omogućiti spuštanje nepca i razvoj gornje vilice u širinu, ali i veću prohodnost nosnih puteva.

Kod osoba sa sapetim jezikom, najčesce srijećemo istu vrstu ortodontske nepravilnosti:

  • usku gornju vilicu;
  • isturene gornje sekutiće;
  • ponekad isturene i donje sjekutiće;
  • otvoren zgriz…

Osim ove nepravilnosti ,ako je frenulum pripojen blizu donjih sjekutuća,u zrelijim godinama može doći do ogoljavanja vratova ovih zuba i njihovog ranijeg gubitka.

Roditelji ako primjete ovu vrstu nepravilnosti kod svog djeteta, treba da se obrate specijalisti ortopedije vilica, koji će odrediti tezinu nepravilnosti i stvarnu potrebu za njenom korekcijom. Hiruška procedura koja se izvodi u ovom slucaju je tzv. frenektomija. To je lak hirurški zahvat koji se izvodi u lokalnoj anesteziji (kao kod popravke zuba) i djeca ga lako podnose.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply