Neizbijanje stalnih zubića

PITANJE od Jelene:

Dijete ima 7 godina. Proćle godine u septembru smo izvadili potpuno rasklimane donje jedinice i poslije skoro 5 mjeseci su počele da rastu. Sada su negdje tek na pola. Isti slučaj je i sa gornjim jedinicama. Počele su jako da se klimaju, jedan je sam ispao drugom smo malo pomogli i nakon 4 mjeseca nema ni traga od novih zubica.

Pitanje je koliko sporo mogu da rastu stalni zubi, I imamo li razloga za brigu? Kao i za sve ostalo jasno mi je da je to individualno, ali mi se nekako čini da to dugo traje. Postajem zabrinuta zato što su i dvojkice počele da se klimaju i ako krenu da ispadaju uskoro, biće problema sa hranom, jer već sada skoro ništa ne može da zagrize pa se snalazimo sa sjeckanjem i sl…

ODGOVOR od dr Lidije Perunović, spec. ortopedije vilica, stomatološka ordinacija Perunović

Prvi stalni zubići se kod djece najčešće počinju pojavljivati u šestoj godini života, ali jedna godina ranije ili kasnije se takođe smatra fiziološkim. Od momenta pojavljivanja u ustima do potpunog završetka rasta zuba potrebne su 3 godine.

Koliko će proći od ispadanja mliječnog zuba do pojave njegovog zamjenika zavisi prije svega od njegovog erupcionog potencijala koji je genetski određen,od početnog položaja zametka stalnog zuba, osobina  gingive (tj. desni) kroz koje stalni zub mora proći.

Kod Vašeg djeteta, redosled nicanja zuba je potpuno fiziološki i mislim da nemate razloga za brigu.

Razlozi, zašto se nekad u ustima ne pojavljuju neki zubi su nedostatak njihovih zametaka (to su najčešće dvojke i petice) ili prisustvo prekobrojnog zuba koji se prepriječi u putu nicanja onog zuba koji očekujemo.

Ako Vaše dijete ima zdrave bočne zubice, ovaj trenutni nedostatak sjekutića neće praviti problem u ishrani.

Posjetite Vašeg stomatologa kako bi kliničkim pregledom i eventualnim pravljenjem rtg snimka zuba (ako se za to pokaze potreba), mogao da Vam da preciznu kliničku sliku i odagna brigu.

Za sva dodatna pitanja Vam stojimo na raspolaganju.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply