Ojed od pelena

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

Koža bebe je jako nježna i delikatna i brzo reaguje na iritacije sredine, naročito urina i fecesa. Zbog toga je naročito važno obratiti pažnju na bebinu kožu. Ojed izazvan pelenama može biti izbjegnut čestim mijenjanjem pelena pogotovo kada se beba ukaki, kao i njegom kože neutralnim kremama.

Novorođenčad obično kake svaka 2-3 sata. Bebinu kožu treba svaki put oprati toplom vodom i izbjegavati aromatizovane vlažne maramice. Važno je i da se za bebu koriste pelene sa dobrom cirkulacijom vazduha i moći upijanja kako bi bebina guza bila suva.

Ispod pelena su povećani i vlažnost i toplota tako da su to pogodni uslovi za nastanak ojeda kao i pojavu sekundarne bakterijske ili gljivične infekcije. Ojed se manifestuje crvenilom kože koja je naduta, zategnita i sjajna. Iritacija može biti veoma bolna i inače ojed kod bebe izaziva nelagodu, beba je nervoznija, može da joj se poremeti san i apetit.

Ishrana bebe je takođe veoma važna. Istraživanja pokazuju da dojene bebe znatno ređe imaju ojed. Ojed izazvan pelenama može se pojaviti i kao alergija na neku određenu hranu.U tom slučaju upala kože zahvata i druge djelove,kao što su prevoji na koži i obrazi.

Zapušten i neliječen ojed izazvan pelenama može preći u seboroični dermatitis, kao i bakterijsku infekciju,koja čini da koža izgleda još crvenija i sa plikovima.

Šta uraditi kad nastane ojed?

Najbolji tretman ojeda ispod pelena je njegova prevencija. Znači, da bi se spriječilo njegovo nastajanje potrebno je češće mijenjati pelene, dozvoliti da koža diše, a ne da bude stalno uparena ispod pelena. Kožu prati toplom vodom kad god se beba ukaki i izbjegavati vlažne maramice. Kožu svakodnevno njegovati nekom neutralnom kremom.

Ako je ojed ipak nastao ne preporučuje se posipanje talkom i stavljanje melema jer se tako koža još više zaguši tj. zatvaraju se pore na koži, a i to je podloga za razvoj infekcije.Treba upotrebljavati obloge od borne kiseline 3% ili od kombinacije fiziološkog i antimikotika jer je često da na vlažnoj koži imamo i gljivičnu infekciju. Zatim se poslije toga koža namaže kremom koja sadrži zink oksid, vitamine i biljne ekstrakte. Kortikostreoidne kreme treba koristiti samo u najtežim slučajevima, kratko, u toku 3 dana. A ako je došlo do bakterijske komplikacije onda se koriste i antibiotske masti.

 

Leave a Reply