Koliko je važan jedan sat sna

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

Kad vas dijete prije spavanja moli da ostane još malo budno, često vam izgleda kako je najjednostavnije popustiti. Međutim, samo jedan sat sna manje, može da šteti njegovom razvoju i funkcionisanju mozga.

Istraživanja su pokazala da djeca sve manje spavaju, odnosno manje nego što su spavali mališani prije nekoliko decenija. Razlog je naravno u tome što u današnje vrijeme postoji puno noćnih iskušenja – TV, internet… zbog čega su mnoga djeca hronično neispavana.

Grupa naučnika koja se bavila ovim problemom došla je do zaključka da čak i umjerene promjene u trajanju sna imaju veliki uticaj na dječije neuropsihološko djelovanje. Jedan sat manje spavanja utiče na dijete da je umornije, da ima lošije rezultate na testovima koncentracije,tj.u školi.

Smatra se da je mališanima od sedam do 11 godina potrebno najmanje devet sati urednog noćnog sna kako bi bili sposobni da pruže maksimum u školskim i vanškolskim aktivnostima.

Većina mališana sa hroničnim manjkom sna ne izgleda umorno,već naprotiv – mogu čak biti i pretjerano aktivni.Prividno energična djeca koja preskaču vrijeme za spavanje zbog drugih aktivnosti sklonija su povredama, lošim rezultatima u školi i nervozi.

Savjeti za zdrav san:

–      odredite uvijek isto vrijeme za odlazak u krevet i držite se toga;

–      uspostavite opuštajuću rutinu prije odlaska na spavanje, kao što su topla kupka ili čitanje knjige;

–      vrijeme nakon večere treba biti smireno i opuštajuće;

–      izbjegavajte pretjerano teške i obilne obroke prije spavanja;

–       soba u kojoj dijete spava treba da je mračna, temperatura odgovarajuća, nikako previsoka.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply