Polenska kijavica

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

Kako je nos „prvi filter“ disajnih organa i prvi na udaru prema spoljašnoj stredini, ne treba da čudi što je baš alergijski rinitis, tj. polenska kijavica, ubjedljivo najčešća polenska alergijska bolest. Bolest je u porastu, sve više ljudi, naročito djece obolijeva.

Ova bolest nastaje zbog alergijske reakcije u nosu djeteta. Na sluznici nosa se odigrava reakcija polena (alergena) i antitijela (ćelije koje stvara naš organizam), što se manifestuje otokom sluznice koja luči providan, vodenast sekret.

Nije baš lako pogoditi vrijeme cvjetanja biljaka. To zavisi od trajanja i karaktera zime. Ipak, obično je to krajem matra i početkom aprila. Cvjetanje kod djece koja imaju polensku alergiju izaziva šmrcanje i kijanje, svrab nosa, blago zakrvavljene oči koje svrbe.Polenska kijavica je češća kod veće djece, rijetko se sreće u prvim godinama života.

Na osnovu ovakve kliničke slike, lako je postaviti dijagnozu. Pored toga, radi potvrde dijagnoze, rade se alergo testovi tj. “kožne probe“, koji su jednostavni i pouzdani put do otkrivanja na šta je dijete alergično.

Kako  je polen nemoguće izbjeći, stub odbrane od polenske kijavice su antialergijski ljekovi.To su:

– Antihistaminici – ljekovi koji blokiraju djejstvo histamina – jednog od najvažnijih medijatora alergijske reakcije;

– Nazalni kortikosteroidi – za lokalnu (nazalnu) primjenu, koji su i veoma efikasni, ali ih ne treba uzimati na svoju ruku, treba da ih prepiše pedijatar;

– Kapi za nos, koji sužavaju proširene krvne sudove, pomažu nazalnim kortikosteroidima da budu efikasniji;

– Imunoterapija – davanje malih količina alergena,koji se postepeno povećavaju i daju u definisanim vremenskim razmacima.

Ne treba čekati da se alergija „razbukti“ pa početi terapiju. Idealno je par nedelja prije cvjetanja trava započeti liječenje iako nema simptoma bolesti.

Tako se preventivno djeluje, sluznica nosa se pripremi i za to vrijeme ojača, tako da kad dođe polen ona je spremnija da mu se odupre.

Comments

  1. Nikolina

    ja sebi fino prokuvam slanu vodu i i povucem u nos, imam osjecaj da gorim koliko me pece-ali poslije bude ok jer izbacim sve i bude mi ocepljen nos

Leave a Reply