Pigmentacija zuba

PITANJE od Ane:

Mojoj troipogodišnjoj djevojčici pojavila se pigmentacija na nekoliko zubića (donjih).Redovno peremo zubiće. Napominjem da sličan “problem” imam i ja i da mi je moj stomatolog rekao da je estetske prirode i da ništa ne radim pošto je pigmentacija na unutrašnjoj strani zuba. Molim vas da mi preporučite šta da radim. Postoji li neko prirodno sredstvo da problem uklonim

ODGOVOR od dr Lidije Perunović, spec. ortopedije vilica, stomatološka ordinacija “PERUNOVIĆ”

Pošto je kolega na pregledu dijagnostifikovao problem i isključio mogućnost karijesa, na nama je da Vam pojasnimo šta može biti razlog talozenja pigmenata na zubima,kod Vas i Vaše djevojčice. Promjena normalne boje zuba može nastati prebojavanjem zubnih tkiva u toku razvoja samog zuba ,a razlozi mogu biti:

  • razne prelezane bolesti;
  • mogu ih izazvati neki ljekovi;
  • mogu biti i nasljedni  ….

Mnogo češće prebojenost nastaje poslije rođenja i nastaje pod uticajem spoljnjih faktora.

Zubi čija je gleđ slabije mineralizovana, što znači da im je površina hrapavija, su podložniji taloženju pigmenata iz hrane I pića. Mliječni zubi su generalno” hrapavije” strukture od stalnih, pa su  kod djece najčešći razlozi prebojavanja, pigmenti iz napitaka koji sadrže kakao, čokoladu…. Ako Vaša djevojčica ne konzumira neki od ovih napitaka, postoji još jedna vrsta prebojenosti karakteristična za taj uzrast. Radi se o jednoj potpuno bezazlenoj bakteriji, koja je normalan stanovnik usne duplje, i  koja luči tamno braon pigment. Ova prebojenost može da bude jako izražena, može se ukloniti, ali se nanovo vraća. Najčešće sa početkom puberteta dolazi  do njenog  povlačenja.

Što se tiče Vas, s obzirom na lokalizaciju definitivno se radi o nekom pigmentu iz hrane  ili pića. Malo slabija struktura gleđi, ili možda talog kamenca u toj regiji u kombinaciji sa pigmentima najčešći su uzrok.

Vjerujem u sud kolege, pa Vam i mi poručujemo da nemate razloga za brigu. Češća posjeta stomatologu zbog ovog  estetskog problema, može biti korisna radi pravovremenog reagovanja u slučaju pojave karijesa ili neke nepravilnosti , kasnije, u toku nicanja stalnih zubića kod Vaše djevojčice.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply