Briga zvana pupak

pupak2

PIŠE: dr Vjera JANKOVIĆ, PZU Doktorica Mica

Na mjestu gdje se nalazi pupak nekada se pripajala pupčana vrpca, koja od samog početka trudnoće povezuje bebu sa mamom. U njoj se nalaze krvni sudovi (dvije arterije i jedna vena) koje dopremaju bebi kiseonik i neophodne hranljive materije, a istovremeno omogućavaju i uklanjanje štetnih materija iz bebinog krvotoka. U prvim minutima nakon porođaja se pupčana vrpca prvo podvezuje, a zatim i presijeca makazama.

Nakon presijecanja pupčane vrpce, ono što „štrči“ na stomačiću bebe je pupčani patrljak, 2 – 3cm dug ostatak pupčane vrpce, koji se obično sasuši i otpadne za 12 do 15 dana. Iako ne izgleda baš lijepo dok mijenja boje od plavoljubičaste, preko žutozelene, braon i crne, znajte da vaša beba ne osjeća bol, jer pupčana vrpca nema nervne završetke.

Iz porodilišta će vam uz pupčani patrljak stići plastična štipaljka kojom je patrljak „uštinut“. Pupčani patrljak je potencijalno ulazno mjesto za bakterije pa se higijeni pridaje veliki značaj.

Dok „pupak“ ne otpadne roditelji treba da vode računa da pupčani patrljak bude:

  • čist – za čišćenje pupka koristi se povidon jod koji se nanosi na sterilnu gazu, prvo se očisti centar patrljka, a zatim i njegova okolina u više koncentričnih krugova. Zatim se patrljak ostavi kratko da se osuši na sobnom vazduhu, a onda se prekrije sterilnom gazom na koju se spolja može ukapati povidon jod. Preko gaze ide zavoj koji se obmota oko bebinog struka.
  • Suv – nakon kupanja, mijenjanja pelena itd, pupak uvijek treba ostaviti da se dobro osuši na vazduhu. U ovom periodu se ne preporučuje kupanje bebe u kadici već samo čišćenje mekim sunđerom. Pupčani patrljak ne treba vući da ga otkinete, čak i ako visi na tankoj peteljci. Ostavite da to obavi sam.

Ljekaru se treba obratiti ako primijetite:

  • da pupčani patrljak pojačano vlaži,i da je sluzav – bakterije koje normalno nastanjuju kožu su se previše namnožile zbog neadekvatne njege,pa je neophodna pažljiva obrada pupka, za šta je najbolje obratiti se stručnim osobama.
  • ružičasti čvorić u samoj pupčanoj rani (Granuloma umbilici) iz koga se cijedi žutozeleni gust sadržaj koji može biti neprijatnog mirisa, što dovodi do nepravilnog, produženog zarastanja pupčane rane. Potrebno je obratiti se dječjem hirurgu koji lapisiranjem uklanja čvorić.U većini slučajeva se čvorić sasuši i bez ove intervencije.
  • da je predio oko pupka crven i otečen, cijedi se gust, gnojni sadržaj -vjerovatno je došlo do zapaljenja kože i potkožnog tkiva oko pupčanog patrljka (Omphalitis) pa se obavezno treba javiti pedijatru jer je pored lokalne obrade pupka potrebna i antibiotska terapija.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply