Prvi koraci, dubak i cipelice

PITANJE od Mire:

Beba ima 12 mjeseci i još nije prohodala. Do 8. mjeseca smo koristili dubak i sada je počela čudno da petlja nogicama.Vodili smo je na preglede i savjetovali su nas da ne koristimo dubak nego da pustimo da beba puzi i da joj ne obuvamo cipele dok sasvim ne prohoda. A ja bih Vas molila da mi date savjet kakve cipelice bebi da kupim i na šta posebno da obratim pažnju. I ako imate još neki savjet da mi pomognete.

ODGOVOR OD dr Nine Mandić, PZU Doktorica Mica:

Niste naveli da li dijete stoji uz pridržavanje ili se samo podiže u ogradici u stojeći položaj. Moje mišljenje se poklapa s mišljenjem kolega. Ako dijete ne stoji tj. ne opire se na noge potreban je pregled dječjeg neurologa koji se može obaviti u našoj ordinaciji. Cipelice moraju biti meke, kožne i visoke do skočnog zgloba da ga stabilizuju

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. branka

    Moj sin nije prohodao do 15. meseca.. jednostavno mu se nije hodalo… Stvarno mogao je da stoji i da se opire taman nedje oko 12. Mi smo poslusali savjete stranih strucnjaka i nismo mu stavljali obucu dok ne prohoda i onda smo mu kupili cipele bez anatomskog uloska nego chiccove sa fizioloskim uloskom (20e na snizenju :)). Anatomski ulozak inace smeta bebama da hodaju jer sve bebe imaju ravne tabane i anatomski ulozak im ne znaci nista u ovom periodu, samo im smeta i krive nogu i petljaju.. Mozda je to u pitanju..

  2. moja ćerka je prohodala sa 18 meseci, počela je da puzi sa 14. jako sam bila u strahu kad će prohodati, a najgore je što te okolina stalno ispituje kad će prohodati. jednom sam čula pedijatra kad je rekao deca se ne uče da hodaju, nego deca prohodaju. bez brige mami koja je postavila pitanje. moja ćerka je počela da se podiže uz stvari mnogo posle prvog rođendana. sve će doći u svoje vreme samo smo mi nestrpljivi. moja ćerka sada ima pune 2 godine i hoda jednako kao vršnjaci.
    imam i mlađu ćerku koja je počela da puzi sa 5 meseci, sada ima 7 meseci i već se podiže uz jastuke ili penje na kutije od kocki. svako dete je različito.
    bez brige još jednom!!!

    • I nasadjevojcica je kasnije prohodala, sa godinu i pet mjeseci. Dubak nijesmo koristili jer mislim da definitivno nije dobar, a pustili smo je da nauci da puzi, odnosno sve je sama radila kako joj je odgovaralo u kojoj fazi. I cipelice smo kupili odnosno nosili kad je pocela da ide. Nikako nije hjtjela da se pusti odnosno da krene da sama hoda dok nije postala sigurna u sebe. Cak i dok se pridizala i hodala izmedju namjestaja, svaki pokret je pratila nevjerovatna potreba da napravi siguran korak, ako bi procijenila da ne moze, samo bi se spustila i otpuzala. Ali je zato toliko stabilna od prvog dana kad je sama pocela da hoda da je to nevjerovatno. NIje se udarala, nije padala, bas je bila stabilna. Puzanje vjerovatno negdje uspori prohodavanje, ali je ono dio prirodnog slijeda stvari tj ucenja hodanja.

Leave a Reply