Nenapredovanje bebe u prvim mjesecima

PIŠE: Vjera JANKOVIĆ

Tek rođenoj bebi je potrebna mama i njeno mlijeko. To je idealna kombinacija. Podrazumijeva se redovno presvlačenje i zdrav bebin san. Ako mama ima dovoljno mlijeka, a beba nema zdravstvenih problema – sve je lako i svi su zadovoljni.

Na sistematskom pregledu bebe koji se u početku obavlja jedan put u 15 dana, zatim jedan put mjesečno, mjeri se tjelesna težina, tjelesna dužina i obim glave. Prati se uhranjenost, tj. ravnomjernost potkožnog masnog tkiva uz, naravno još drugih parametara koji pokazuju da je beba zdrava.

Najbolji način praćenja napredovanja je mjerenje bebine tjelesne težine. Očekuje se da beba napreduje bar 700 grama mjesečno. Sve ispod te vrijednosti se smatra slabijim napredovanjem. Izuzetak je prvi mjesec gdje se očekuje da beba za prvih 15 do 20 dana života dođe do svoje porođajne težine, računajući da je izašla iz porodilišta sa 10 odsto manjom težinom nego na rođenju.

Prvih par mjeseci, naročito prvih nekoliko nedelja, dobijanje u težini je veoma nepravilno. Zato se upoređuju mjesečne vrijednosti napredovanja u tjelesnoj težini.

Nije uvijek lako otkriti razlog nenapredovanja. Ipak, postoje dvije najvažnije grupe uzroka nenapredovanja beba u prvim nedeljama i mjesecima života. Uvijek prvo treba posumnjati da beba ne unosi dovoljno mlijeka. U tom slučaju je beba nervozna, stalno bi da sisa, često se budi, stolice su joj zelenkaste. Podoji traju dugo, a beba nekad posle kratkog vremena prestaje da sisa jer nema šta da izvuče.

Druga grupa razloga su bolesti koje mogu da uzrokuju nedovoljno unošenje mlijeka, ali i veću potrošnju energije. Infekcije su na prvom mjestu ali je lista bolesti koje mogu dovesti do nenapredovanja duga, a ispitivanje dugotrajno. Na svu sreću to se mnogo ređe događa, u odnosu na manju količinu mlijeka, što je češće.

Potrebno je uraditi kompletnu krvnu sliku i urin za početak, a ako se sumnja na neko oboljenje potrebno je dopuniti ovo ispitivanje.

Postoji i jednostavan test ako se posumnja da nema dovoljno majčinog mlijeka. Odmah posle podoja se ponudi bebi adaptirano mlijeko. Ako beba halapljivo popije više od 60 mililitar znači da nije imala dovoljno majčinog mlijeka.Tada mama treba da se potrudi da pospješi laktaciju, a ako i to nije dovoljno, započeti sa dohranom adaptiranim mlijekom.

Lljekarsku pomoć treba tražiti ako:

– beba predugo spava i teško se budi za podoj, kratko i teško sisa;
– ima povišenu temperaturu;
– često povraća između podoja i ima prolivaste stolice;
– odmah po podoju obilno povraća (ne računa se bljuckanje).

Srećom,većina beba dobro napreduje, a one koje ne dobijaju dovoljno u težini uglavnom nema na raspolaganju dovoljno mlijeka.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply