Diskus hernia i porođaj

PITANJE od Renate:

U 31. nedjelji trudnoće sam. Imam 39 godina. Prvi put sam se porodila 2006. godine prirodnim putem. Ginekolog je bio upoznat da imam koksa planu sa pojačanom artrozom. Po preporuci istog nijesu se čekale kontrakcije već je urađen porođaj ulaskom u 9-ti mjesec uz davanje indukcija. Rezultat porođaja je ruptura uterusa, suptura… Poslije porođaja  jaki i dugi bolovi u predjelu karlice, kukova, krsti… te poslije sedam mjeseci i diskus hernia L5- S1. Tako je i počela 2 i po godišnja agonija… Danas sam zahvalna dr fizijatru, kiropraktičaru, kao i instruktoru pilatesa koji su mi vratili vjeru u normalni život i spremnost da ponovo ostanem u drugom stanju.
Zato Vas molim za mišljenje: da li ponovo porođaj prirodnim putem ili na carski rez? Molim  za stručno objašnjenje, jer nemojte zamjeriti, ginekolog insistira na prirodnom porođaju. I čije mišljenje je relevantno u ovom slučaju, za određivanje najboljeg rješenja – ginekologa, ortopeda ili neurohirurga? Sa nadom da ćete mi uskoro odgovoriti, puno pozdrava.

ODGOVOR od dr Suzane USKOKOVIĆ, ginekologa:

Koliko sam razumjela iz Vašeg pisma nije bilo samo komplikacija sa kukovima i kičmom već ste imali komplikacije i ginekološke tako da te komplikacije, ako su napisane u otpusnoj listi govore u prilog tome da se ovaj porođaj završi Carskim rezom. Ako nemate to napismeno onda nije na ginekologu da odluči već  imajuci u vidu probleme koje imate sa kukovima i kičmom morate tražiti mišljenje ortopeda i neurohirurga o načinu porođaja. Inače, Discus haernia nije indikacija za Carski rez. Sve konsultacije koje dobijete od neurohirurga i/ili ortopeda moraju biti napisane u vidu izvještaja koji dajete ginekologu (koji ce Vas porađati) mjesec dana prije termina porođaja. Želim Vam sve najbolje u daljem toku trudnoće i uspješan porođaj.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply