Na putu do plodnosti

Potpuno je jasno da svaki par koji se ukrcava na nepoznati put neplodnosti nije opušten. Lavirint emocija kroz koje par prolazi na tom putu izuzetno je naporan i iscrpljujuć. Veoma je individualno to koje emocije svako doživljava, kako ih procesuje i kako one utiču na kvalitet svakodnevnog života i na samu plodnost. Odlazak doktoru, svodi se na otkrivanje mogućih disfunkcija u organizmu koje utiču na plodnost, dok emotivna strana ostaje zanemarena i prepuštena slučaju – parovi treba da se sami o tome brinu i da pronađu načine da s tim emocijama žive. Možda je rješenje za ovakve emocije u raznim izvorima prirode.

Bijes, ogorčenost, frustracije i strah samo su neke od emocija koje su prisutne na putu neplodnosti, pored najčešće prisutne tuge, usamljenosti, strijepnje, patnje, ushićenosti, isčekivanja i nade. Sve te emocije često se prepliću i kao da se nadmeću i utvrkuju u tome koja će od njih biti dominantna u sljedećem mjesecu. Naravno, te iste emocije uzimaju mnogo energije i zasutavljaju razvoj i napredak. Kako se nositi sa njima?

Potpuno je ljudski očekivati uspjeh kada poželite porodicu i potomstvo. Potpuno je prirodno biti ushićen i nadati se izostalom ciklusu kada radite na dolasku bebe u vaš život. Međutim, taj složeni proces začeća je jedno divno čudo koje se ne dešava uvijek preko noći. I – veoma lako dolazi do razočaranja. Mnoge žene imaju ogromna očekivanja. One žele da budu uspješne u svemu što rade, da budu svemoguće, sposobne u svim poljima, dotjerane i raspoložene. Sve ovo, ne ostavlja mnogo prostora da brinu o sebi i svom unutrašnjem miru i zdravlju. Često mnogo očekuju i od svog tijela, od organizma koji ne stižu da njeguju, od svojih partnera, od svojih ulaganja…Ukoliko se desi da ne dođe do željeznih rezultata u onom roku koji su sebi postavile, smatraju sebe neupsješnim.

Doživljavaju sebe kao neplodne, poredeći se sa svim onim plodnim ženama, kojima se beba tek tako desila. Zato je, prvenstveno, veoma važno oprostiti sebi – zbog vaše strogoće prema vama samima, zbog visokih očekivanja, nestrpljivosti ili što god je tu, a što mislite da treba sebi da oprostite. Kao što biste snažno saosjećali sa svojim prijateljima i nabližima u bilo kojoj teškoj situaciji, tako usmjerite duboko saosjećanje ka sebi. Priznajte sebi da ste učinili ili da činite najbolje što možete u tom trenutku. Nijeste vi ti koji imate kontrolu nad ishodom. Mir dolazi sa opraštanjem. Ako ste od onih koji imaju neobjašnjenu neplodnost, fokusirajte se na pozitivne izvore u sebi.

Primjetite da imate sve potrebne izvore i okolnosti za zdravu oplodnju i dozvolite sebi da priroda učini svoje. Većina žena ima tendenciju da sve što rade bude savršeno i da često imaju doživljaj da to nije dovoljno. Kada bi nas posmatrao univerzum, izvor ili bog, vidio bi perfekciju sa svim našim vrlinama ili manama. To je perfekcija! Biti ono što jeste i osjećati da je OK ono što jeste. Potpuno je u redu osjećati se kako god da se osjećate. Priznajte svoju tugu, svoju frustraciju ili bijes i dovolite svim tim emocijama da izađu na površinu. I onda ih pustite… Fokusirajte svoju pažnju na sve lijepo [to osjećate i sve ljepote koje donosite na svijet na svakodnevnoj osnovi. Cijenite ono što jeste i sve što pružate.

CVJETNE KAPI

Svaka cvjetna esencija ima svoju sopstvenu snagu i pomaže u iscjeljenju specifičnih emocija koje možda utiču na neplodnost.

Nar (Pomegranate) esencija ima balansirajući efekat na reproduktivni sistem i pomaže u neplodnosti žena. Takođe pomaže sa emocijama vezanim za seksualnost i materinstvo.

Kazuarina (She Oak) se najčešće koristi da ublaži stres prouzrokovan nemogućnošću oplodnje, a takođe je dobra esencija za balansiranje hormona.

Noni pospješuje osjećaj njege i brižnosti i smanjuje negativne emocije.

Bijeli kesten (White Chestnut) i Verbena (Vervain) su dobri za relaksaciju i pozitivno razmišljanje.

Glicinija (Wisteria) poboljšava senzualnost i smiruje čitavo tijelo.

Jasika (Aspen) smanjuje anksioznost i stres kako bi se poboljšalo zdravlje reproduktivnog sistema.

Petrovac (Agrimony) izaziva otvorenu komunikaciju i pomaže u opuštanju negativnih emocija.

AROMATERAPIJA

Preporučuje se esencija ulja ruže koja balansira reproduktuivni sistem i ublažava osjećaj tuge.

Melisa poboljšava i raspoloženje i menstrualne tegobe.

HOMEOPATIJA

Sabina6c preporučuje se ženama koje imaju česte pobačaje.

Aurum se bori protiv smanjene seksualne potrebe i depresije.

Phosphorus ublažava stres i anksioznost.

Ignatia liječi patnju.

HIPTNOTERAPIJA

Može pomoći u otklanjanju negativnih emocija, straha od porođaja, vraćanju vjere, otklanjanju fobija, trauma, vraćanju libida, poboljšanju komunikacije…

MEDITACIJA, YOGA, PILATES, TAI CHI

Balansiraju emocije, duh i tijelo. Otpuštaju emocije i omogućavaju prirodan energetski tok.

KOMUNIKACIJA

Pritisak i emocije koje par doživljava imaju ogroman uticaj na njihovu vezu i povjerenje. Otvorena komunikacija i razmijevanje su esencijalni u ovom procesu.

Emocije svakako mogu da izazovu fiziološke reakcije. Pomislimo na strah – on suši usta, ubrzava rad srca i obliva dlanove znojem. Zato, potražite pomoć i nađite način da sve emocije na putu ka plodnosti ne budu štetne, jer je to od izuzetno velikog značaja.

Izvor: Sensa

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply