Beba ne želi da pije vodu

PITANJE od Ane:

Želim da se prvenstveno zahvalim što ste mi do sada odgovorili na sva moja pitanja. Evo još jednog. Imam petomjesečnu bebu i ona od prvog dana jednostavno vodu, a ni <cčaj ne želi da pije. Kad smo počeli sa sokićima jednostavo ih obožava ali sam ipak zabrinuta jer smatram da je voda nezamjenjiva. Molim Vas recite mi da li imam razloga za brigu i šta da radim.

ODGOVOR od dr Nine Mandić, PZU Doktorica Mica:

Potpuno razumijem Vašu bebu jer i ja volim više sok nego vodu!
Sokići su,naravno,prihvatljivi kao  tečnost, ali poželjno je da u narednom periodu kad Vaša beba savlada čvrstu, nemlječnu hranu insistirate na vodi između obroka. Obzirom da nailazi ljetnji period, a beba će više da žeđa, neće ovo biti teško sprovesti u djelo. 

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. mamika

    Niste napisali da li je beba dojena ili ne ,tu ima razlike. Ni moj beban nije htio vodu (sokice nismo ni pokusavali) , pa sam probala da mu dam mlaku vodu (temperatura mlijeka) i odmah je prihvatio- do tada sam mu davala vodu koja je stajala na sobnoj temperaturi…

  2. draganica

    Moj bebac (skoro od početka i dojen i dohranjivan AD) takodje nije pio vodu nekoliko mjeseci. Sokove ni čajeve nismo davali uopšte, jer ne bih da mu usadim navike koje ćemo poslije teško iskorjenjivati (svi sokovi imaju šećer, a on kvari i neizrasle zube).
    Ipak, ja sam nastavljala da mu nudim vodu i tek nakon uvodjenja jacih obroka (pasirano meso sa povrcem), poceo je da pije. Po malo, pa onda i malo vece kolicine (i do 100 ml odjednom). Nemoj da brines

Leave a Reply