Rozeola ili alergija

 Piše: dr Vjera JANKOVIĆ

U dječjem uzrastu su česte pojave osipa po koži. Uzroci mogu biti različiti. Najčešće djeca imaju ekcem ili atopijski dermatitis koji je alergijske prirode. Ipak ,on je karakterističan i rijetko se pomiješa sa nekim drugim kožnim problemima.

Osip može nastati i kod alergija na hranu i ljekove. Ne manje česti uzroci su virusne osipne bolesti i šarlah izazvan streptokokama. Tu je i kontaktni osip kod pretopljene djece usled pojačanog znojenja. Svi ovi osipi liče jedan na drugi, često se pomiješa uzrok, a samim tim je terapija neadekvatna.

Ono što se najčešće dešava jeste da se ospa kod roseole pomiješa sa alergijom na lijek. Roseola infantum je vrlo česta osipna bolest kod odojčadi i male djece koju izaziva humani herpes virus 6 (šesta bolest). Javlja se najčešće u uzrastu od 6 do 12 mjeseci.

Počinje sa povišenom T koja može ići i do 40 stepeni, ždrijelo je lako upaljeno, limfne žlijezde na vratu su blago povećane, može se javiti laka dijareja. Poslije 3 dana visoke temperature (po tome se zove i trodnevna groznica) javlja se makulopapulozna (sitnotačkasta) ospa, prvo po trupu, zatim po ekstremitetima, licu i iza ušiju. Ospa ne svrbi ali je dijete jako nervozno.

Ospa prolazi sama od sebe za 2 dana i ne treba je tretirati kremama ili mastima. Uopšte, rozeola je bezazlena virusna osipna bolest koja uznemiri roditelja zbog visoke temperature, a prolazi uz simptomatsku terapriju tj. uz antipiretik. Zbog jako povišene T nerijetko dijete na početku bolesti dobije antibiotik zbog „crvenog grla“.

Kad izbije ospa misli se da je alergija na dati antibiotik, što je zabluda i još jedna potvrda da djeci do 3 godine ne treba olako davati antibiotike jer je u većini slučajeva u ovom uzrastu riječ o virusnim infekcijama. Dovoljno je uraditi osnovne laboratorijske analize i doći do tačne dijagnoze i adekvatne teraprije.

PZU Doktorica Mica

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply