Sirupi za imunitet i protiv kašlja

Sakupljala sam sa više mjesta prirodne sirupe za imunitet i protiv kašlja, a sada ću ih zbirno objaviti ovdje, u nadi da će biti od koristi.

Kada dođu jesen i zima, u našoj kući se uvijek može  naći propolis. U apotekama postoji tinktura, za djecu i odrasale. Djeci ga dajem svaki dan, starijoj do 15 kapi dnevno, sa jednom kašikom meda i malo soka od limuna (kako ga oni zovu “čarobni napitak”), a najmlađem po tri kapi, na kašicicu, ni sa čim ne miješam.

Med nam takođe puno pomaže u smirivanju prehlada i kašlja, kada ga pomiješamo sa limunom ili jabukovim sircetom. Pročitala sam negdje i da je odlična kombinacija i mješavina po jedne kašičice meda i nasjeckane majčine dušice. Protiv kašlja, prehlade i grlobolje odličan lijek može biti i sirup za koji treba da narežete na tanke listiće nekoliko čenova bijelog luka, da sipate med i ostavite da odstoji od dva do tri sata. Dok prehlada, grlobolja ili kašalj traju, kašičica ovog sirupa se može se uzimati i po nekoliko puta u toku dana.

Evo još jednog vrlo korisnog recepta, ali za sok. Očitite, ogulite i izrendajte po pola kilograma cvekle i šargarepe, a pola kilograma limuna operite sa korom i narežite na kockice. Sve to staviti u veliku šerpu, dodati 100 grama limunske kisjeline i dva i po litra vode i ostaviti da odstoji 24 sata.  Nakon toga, procijediti smjesu kroz gazu i dodati 2,5 kg šećera. Dobro promiješati kako bi se šećer dobro istopio. Poslije toga ostavite ga da odstoji još 24 sata. Zatim sipati u staklene flaše i držati na hladnom. Sok, po želji, rastvari u vodi i piti svaki dan. Veoma je dobar za jačanje imuniteta i poboljšanje krvne slike. 

Za jačanje sluzokože grla i protiv upala, ali i kašlja moćete napraviti sljedeći sirup. Dobro oprati 10 cijelih oraha (u ljusci), razbiti ih i sa ljuskama sipati u šerpu, zatim ih preliti sa litrom hladne vode, dodati četvrtinu kašičice soli i kuvati na tihoj vatri dok ne bude ostalo u šerpi nešto malo više od polovine tečnosti. Ohladiti, procijediti i sipati u flašu, i držati na hladnom. Svakog dana pola male šoljice za kafu zagrijanog sirupa, zasladiti medom i piti između obroka. Mogu ga piti djeca od godinu pa na dalje.

I na kraju još jedan pirodni sirup protiv kašlja, za koji  prokuzvajte na laganoj vatri 200 gr šećera, 200 ml vode, po jednu kašiku sjemenki lana, žalfije, bijelog sljeza i jedan limun narezan na kockice, kuvati pola sata, procijediti, dodati po želji nekoliko kašika meda, ohladiti i ostaviti u frižideru da se ohladi i zgusne. Uzimati nekoliko kašičica dnevno.

Nedavno sam “otkrila” i čaj od đumbira, koji puno pomaže u vrijeme grupa i virusa. Odličan je, između ostalog,  za skidanje temperature, jačanje imuniteta, protiv glavoljbolje, a kažu i da je dobar diuretik.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Imam i ja jedan dobar a to je 15 listova lovorovog lista i 15 kasika supenih secera skuvate u 1 litar vode ! To se kuva dok ne uvri da dodje smjesa na nekih 200-300 ml (ne previse gusto kao sirupi ) Ohladiti i piti 2 puta u toku dana za kasalj

Leave a Reply