Greške roditelja koje usporavaju razvoj inteligencije kod djece

Roditelji često brane djeci da se igraju na podu, skaču po krevetu i vrte se oko svoje ose. Sve to i niz drugih roditeljskih zabrana mogu značajno uticati na ranu stimulaciju djece i odraziti se na razvoj inteligencije.

Autor NTC sistema učenja dr Ranko Rajović ističe da inteligencija nije nasljedna, već se nasljeđuje samo potencijal koji treba aktivirati.

„U tom smislu je najvažnija rana stimulacija u prvim godinama života djeteta, dok najveći uticaj na njega imaju upravo roditelji“, ističe Rajović, čiji se NTC sistem učenja primenjuje u vrtićima i školama u 14 država Evrope.

Ljekar, specijalista interne medicine iz Srbije, koji se godinama bavio istraživanjima u području neurofiziologije i neuroendokrinologije, član je međunarodnog odbora Mense za nadarenu decu i saradnik UNICEF-a.

Kojim čestim greškama roditelji mogu negativno da utiču na prirodni razvoj inteligencije kod deteta, objasnio je na jednom od svojih predavanja u Zagrebu.

Roze soba

Beba u prvih mjesec dana vidi sve mutno, kao da ima dioptriju + 20, i primjećuje jedino jake kontraste. Umjesto jednoličnih, roze ili plavih enterijera, u dječiju sobu trebalo bi barem u tom prvom razdoblju staviti tamne zavjese ili tapete koje će stvoriti kontrast, poručuje dr Rajović.

Sprječavanje igre na podu

Dok dijete puzi, rukama se oslanja na pod, a takav pritisak na dlan aktivira određene djelove mozga koji su važni za kasniju inteligenciju. Neki roditelji brzo podižu dijete s poda, ne žele da se zaprlja ili da rukama unese u usta neku prljavštinu ili nešto što nađe na podu. Ali faza puzanja je jako kratka i, ako se tada ne dogodi specifična stimulacija dlana, propušta se dobra prilika za razvoj mozga.

Zabrana skakanja po krevetu

Neuroni koji ne rade – umiru, a upravo neuroni prirodno podstiču djecu da skaču. Svaki skok pomjera težište tijela ulijevo ili desno, pa onda moraju da aktiviraju sve mišiće da bi održali ravnotežu prilikom povratka na noge, a upravljanje time je aktivnost mozga.

„Umjesto da zabranite djetetu skakanje, pazite na bezbjednost. A ako zaista želite da podstaknete razvoj inteligencije djeteta, podarite mu brata ili sestru, jer jedno dijete će skakati pet minuta, a dvoje zajedno će skakati pet sati“, poručuje Rajović, koji napominje da slično kao skakanje djeluje i vrtenje oko svoje ose, nakon koje djeca ponekad i padnu.

Vožnja u kolicima umjesto hodanja

Hodanje je jako važno za razvoj mozga, a mnogi roditelji danas djecu voze u kolicima čak do četvrte ili pete godine. Pored uticaja na kognitivni razvoj, dugo guranje djece u kolicima dovodi i do pojave spuštenih stopala, koju danas ima već oko 70 odsto djece. Svakako bi djeca trebalo da što više hodaju, a idealno je, kad za to postoje uslovi, da hodaju bosa.

Predugo miksanje hrane

Sa žvakanjem dijete počinje oko šestog mjeseca života, a do godinu i po dana trebalo bi svakako da pređe sa kašica na čvrstu hranu. Važno je da žvaće, da mu se hrana ne miksa i ne usitnjuje na sitne komadiće jer žvakanje, prema riječima dr Rajovića, šalje impulse u korteks, čisti zube, aktivira jezik, pa će se i govor bolje razviti, a važno je i za imunitet.

Izvor: Nova.rs

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply