Školski časovi i dalje po pola sata, maske obavezne

Foto: UNICEF/ Duško Miljanić

Trenutne protivepidemijske mjere u obrazovnim ustanovama, koje podrazumijevaju da časovi traju po 30 minuta i da je obavezno nošenje maski, ostaju na snazi, odlučeno je na sastanku predstavnika Instituta za javno zdravlje i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

“Na sastanku se razgovaralo o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i važećim mjerama. Tom prilikom je donijet zajednički zaključak da trenutne protivepidemijske mjere u obrazovnim ustanovama ostaju i dalje na snazi”, saopšteno je iz Instituta.

Dodaju da će kao i do sada pratiti epidemiološku situaciju i u skladu sa njom predlagati adekvatne protivepidemijske mjere.

Iako je sastanak održan juče iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta za sada se nijesu oglašavali ovim povodom. Uprave pojedinih škola su još juče obavijestile savjete roditelja da će časovi i dalje trajati 30 minuta i da nema ukidanja važećih mjera.

Osim skraćenih časova, mjere propisuju da je u svim obrazovnim ustanovama obavdezno da zaposleni i učenici nose zaštitnu masku na licu koja pokriva nos i usta. To ne važi ako usljed zdravstvenog stanja i individualnih razvojnih specifičnosti ne mogu nositi masku, ili je mogu nositi samo uz određena ograničenja: tokom trajanja časova i boravka u ovim ustanovama i na otvorenoj površini ispred ovih ustanova, ako se ne može obezbijediti međusobna fizička udaljenost od najmanje dva metra.

Takođe, obavezna je dezinfekciju ruku na ulazu/izlazu, kao i druge mjere za održavanje lične higijene učenika i zaposlenih.

Obrazovne ustanove moraju da obezbijede čišćenje i dezinfekciju svih prostorija i otvorenog prostora ispred ovih ustanova, predmeta i opreme koji se koriste tokom obavljanja obrazovno-vaspitnog rada, kao i provjetravanje zatvorenog prostora. Ustanove, prema važećim mjerama, moraju i da odrede lica odgovorna za poštovanje i kontrolu propisanih mjera, koja moraju na odjeći da nose vidljivu oznaku koja upućuje na njihove radne zadatke.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply