Osumnjičeni za obljubu maloljetnice pušten iz pritvora, čeka se odluka Apelacionog suda

Foto: Pobjeda

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju žalilo se na odluku Višeg suda u tom gradu da se A. Z. (19) pusti iz pritvora gdje se nalazio dva mjeseca, zbog sumnje da je obljubio tri godine mlađu sugrađanku, rečeno je Pobjedi iz te institucije.

„Obavještavamo Vas da je ovo tužilaštvo blagovremeno izjavilo žalbu na odluku Višeg suda o ukidanju pritvora okrivljenom A. Z. (19). Čeka se odluka Apelacionog suda po izjavljenoj žalbi“, saopšteno je iz VDT-a u Bijelom Polju.

Vanpretresno vijeće bjelopoljskog Višeg suda je prije dva dana ukinulo pritvor devetnaestogodišnjaku osumnjičenom da je 5. septembra obljubio šesnaestogodišnju sugrađanku.

Savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Aida Destanović kazala je tada Pobjedi da je pritvor okrivljenom ukinut na prijedlog njegovog branioca, advokata Vidomira Boškovića.

Ona je kazala da je advokat dostavio sudu ispisnicu sa fakulteta u Beogradu, te da je sudija na osnovu toga zaključio da ne postoji opasnost od bjekstva.

„Dostavio je dokaz da se ispisao sa fakulteta, te ga ništa više ne veže za Beograd“, kazala je ona.

Nejasna odluka

Centar za ženska prava juče je reagovao na odluku suda. Istakli su da se iz navedenog obrazloženja ne može sa sigurnošću tvrditi da ne postoji opasnost od bjekstva.

„Nejasno je kako je Viši sud u Bijelom Polju procijenio da su se stekli dovoljni razlozi za ukidanje pritvora i kako ispis sa fakulteta može spriječiti okrivljenog da napusti zemlju i da bude nedostupan organima Crne Gore za dalji tok postupka“, saopšteno je iz Centra za ženska prava.

Iz izjave predstavnice Višeg suda ostaje nejasno i da li je Viši sud u Bijelom Bolju cijenio moguće kontakte koje je osumnjičeni ostvario u Beogradu ili negdje drugo van Crne Gore, te da li su cijenjeni i ostali razlozi za određivanje pritvora propisani članom 175 ZKP, naročito mogućnost uticaja na svjedoke počinjenog djela i zaprijećena kazna, istakli su iz Centra za ženska prava.

Smatraju da „nedostatak bilo kakve informacije o tome da li su nadležni organi preduzeli mjere kako bi spriječili okrivljenog da kontaktira žrtvu ili ponovi krivično djelo“ zabrinjava i šalje negativnu poruku žrtvama krivičnih djela protiv polne slobode i čitavoj javnosti.

Podsjećaju na pravno obavezujuće odredbe Konvencije Savjeta Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici, tačnije čl. 56 stav 1 koji traži da država preduzme „neophodne zakonodavne ili druge mjere zaštite prava i interesa žrtava, uključujući njihove posebne potrebe kao svjedoka, u svim fazama istrage i sudskog postupka“.

Iz Centra za ženska prava ističu da kada je dijete žrtva i svjedok nasilja nad ženama i nasilja u porodici „treba da dobije, prema potrebi, posebne mjere zaštite koje su u najboljem interesu djeteta.“

„Imajući u vidu navedeni član Konvencije, upitno je da li su žrtva i njena porodica bili upoznati sa donošenjem ovakve odluke prije puštanja okrivljenog na slobodu i da li su nadležni organi preduzeli raspoložive mjere kako bi žrtvu i njenu porodicu zaštitili od zastrašivanja, odmazde i ponovljene viktimizacije, kako to propisuje Konvencija“, kažu iz te organizacije.

Apeluju na pravosudne organe da uvaže aktuelne zabrinjavajuće statistike i nedavne slučajeve nasilja nad ženama sa tragičnim posljedicama i da u ovom predmetu ažurno primjenuju Opšte obaveze propisane članom 49 Konvencije koje se odnose na istragu, sudski postupak, proceduralno pravo i zaštitne mjere.

A. Z. se tereti da je 5. avgusta, u mjestu Laholo kod Bijelog Polja, upotrebom sile i uz prijetnje prinudio šesnaestogodišnju sugrađanku na čin izjednačen sa obljubom, na način što joj je nanio tjelesne povrede, prijetio joj smrću, zaprijetio da ćuti jer će ukoliko nekome kaže, pošto je sve snimio, snimak poslati njenim roditeljima i postaviti ga na društvene mreže.

Optužnica

Vanpretresno vijeće nedavno je potvrdilo optužnicu A. Z. koji se tereti za silovanje.

U optužnici se navodi da je okrivljeni, upravljajući autom „golf“ bjelopoljskih registarskih oznaka, došao blizu zgrade CB gdje ga je čekala oštećena.

„U trenutku kad je namjeravala da ode, uhvatio je za ruku i uvukao u vozilo, na oboreno sjedište suvozača. Stavio je ruku preko nje, održavajući je u ležećem položaju i nastavio vožnju prema Beranama. Zaustavio se na igralištu pored lokalnog puta, gdje je stezao oštećenu za vrat i tražio da ga oralno zadovolji. Ona je to odbila i otvorila vrata, ali ju je on spriječio da izađe vukući je za kosu, stežući je i dalje za vrat. Pominjao je pištolj i rekao da će je ubiti i negdje baciti, nanijevši joj pritom laku tjelesnu povredu. Nakon toga je izvršio oralni seksualni odnos i zaprijetio joj da ćuti, jer će, ukoliko nekom kaže, pošto je sve snimio, snimak poslati njenim roditeljima i postaviti ga na društvene mreže“, navodi se u optužnici.

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply