Dukat počeo sopstvenu kontrolu sirovog mlijeka

dukatKompanija Dukat uvela je sopstvenu kontrolu sirovog mlijeka kako bi obezbijedila potrošačima dodatnu sigurnost u zdravstvenu ispravnost proizvoda.

Nakon pojave problema sa aflatoksinom u regionu Dukat je odlučio da uvede sopstvenu kontrolu sirovog mlijeka kako bi se dodatno uvjerili u zdravstvenu ispravnost proizvoda koji izlaze iz njihovih pogona.

Iz kompanije je objašnjeno da se instaliranjem najsavremenijeg uređaja za mjerenje nivoa aflatoksina, testira svaki litar otkupljenog mlijeka, prije nego što uđe ali i kada iz nje izađe.

Zahvaljujući ovom uređaju u mogućnosti su, kako tvrde, da nivo aflatoksina provjere prije istakanja sirovog, otkupljenog mlijeka, i tako spriječe da mlijeko sa povišenim vrijednostima ove supstance uopšte uđe u proces proizvodnje.

Instalirani uređaj koji kontroliše prisustvo mikotoksina afla M1 u sirovom mlijeku, u mogućnosti je da utvrdi nivo ove materije u roku od samo 15 minuta, i takav princip samokontrole ne ometa proces proizvodnje.

Iz Dukata podsjećaju da su sve analize do danas uradjene u Centru za ekotoksikološka ispitivanja Podgorica pokazale ispravnost u 100% testiranih uzoraka.

„Takav rezultat posljedica je samoregulative koju je kompanija, odmah nakon projave problema sa aflatoksinom, uvela u svoje fabrike“, kažu u kompaniji.

Kompanija Dukat preduzela je i određene mjere u cilju rješavanja problema sa proizvodnjom sirovog mlijeka na farmama. To se prije svega odnosi na distribuciju određenih količina apsorbenata kojima se afltoksini putem metabolizma izbacuju iz organizma muznih krava, odnosno neutrališe pojava aflatoksina u sirovom mlijeku usljed neadekvatne ishrane.

Dukat proizvođačima sirovog mlijeka sa kojima sarađuje pruža i stručnu savjetodavnu pomoć kako bi se zajedničkim naporima ova situacija prebrodila.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply