Opština tvrdi da igralište nije na bezbjednom mjestu, stanari da je to licemjerno

Dječije igralište u Bloku šest, na čijem mjestu će se graditi park za pse, biće izmješteno na sigurnu lokaciju u neposrednoj blizini, saopštili su Gradskom radiju iz Zelenila. Iz tog opštinskog preduzeća i NVO Ruka šapi navode da je jedan od razloga za odluku o izmještanju mobilijara za djecu i bezbjednost, dok stanari ocjenjuju da je licemjerno govoriti o tome nakon 13 godina postojanja igrališta. Ne smatraju da je sigurnost njihove djece ugrožena, jer je prostor dovoljno udaljen od ulice i ograđen. Kako tvrde, do sada je zabilježen samo jedan incident, kada je jedan nesavjesni vozač automobilom probio zaštitnu ogradu u kasnim noćnim satima.

Izmješteno igralište biće, kako najavljuju iz Zelenila, dopunjeno novim mobilijarom, dok će stari sadržaji za igru biti popravljeni i ofarbani. Na igralištu će biti postavljene i nove klupe i korpe za otpatke.

„Plan je da se igralište izmjesti u blokovski dio, prekoputa budućeg parka za pse, odnosno na lokaciju koja će biti bezbjednija za boravak djece i za igru. Igralište će biti izolovano od ulice i izduvnih gasova“, rekla je predstavnica Zelenila Milica Vukčević.

Na taj način, kako je istakla, mještani će dobiti prostor za kućne ljubimce, dok će se djeca bezbjedno igrati na prostoru namijenjenom isključivo njima.

Stanari zgrada iz ulica Đoka Miraševića i Mihaila Lalića, u blizini igrališta, poručili su da neće odustati od odbrane kutka za djecu. Ponovili su da nemaju ništa protiv kućnih ljubimaca, ali smatraju da parku za pse nije mjesto baš tu. Postojeće igralište koristi veliki broj mališana iz tog kvarta, a stanari navode da ga održavaju vlastitim sredstvima.    

Već ovih dana pokrenuće potpisivanje peticije protiv izgradnje parka za pse na toj lokaciji.

Predstavnica NVO Ruka šapi Milica Đikanović smatra da se neće raditi ništa što će ići na štetu roditeljima i djeci, već će se, kako prenosi Gradski radio, naći kompromisno rješenje.

„Glavni grad je planirao da napravi više parkića za kućne ljubimce i u obavezi je da obezbijedi površine za izvođenje pasa“, istakla je Đikanović.

Prema njenim riječima, gradska uprava je planski krenula od prepoznavanja lokacija, zbog čega je park za pse najprije izgrađen na Zabjelu. Naredna lokacija je u Bloku šest, dok će kućni ljubimci, kako je rekla, dobiti prostor za igru i kod tehničkih fakulteta i stare zgrade Vlade.

Iz NVO Ruka šapi poručuju da postojeće igralište u Bloku šest nije bezbjedno. O tome, kako su rekli, svjedoče i komentari na društvenim mrežama o nedavnom ulijetanju automobila u prostor za igru.

Stanari ocjenjuju da je licemjerno govoriti o bezbjednosti djece na igralištu, koje postoji već 13 godina.

„Niko do sada to nije pominjao, a djeca koriste ovaj prostor za igru još od 2008. godine, kada je Telenor donirao mobilijar, a mi kao stanari smo preuzeli brigu o tom mjestu“.

Kada je riječ o bezbjednosti zbog blizine saobraćajnice, predstavnici stanara ističu da je od kada je napravljeno igralište, pa do danas zabilježen samo jedan incident.

„Nedavno je jedan vozač, zbog neprilagođene vožnje, probio zaštitnu ogradu uz saobraćajnicu. To se desilo poslije ponoći, a riječ je o nekom ko nije poštovao ni saobraćajna pravila, ni mjeru policijskog časa. Igralište se ne nalazi tik uz ogradu, ali ako već govorimo o bezbjednosti, onda niko na tom potezu duž Tološke šume nije bezbjedan, ni ljudi koji su na trim stazi, ni pješaci, pa ni bilo ko ako se zadesi u blizini“, ističu stanari.   

Iz Zelenila su za Gradski radio naveli i da je Glavni grad detaljnom analizom utvrdio da je prostor na kojem će se graditi budući park za pse odgovarajući za to.

„Moramo se realno postaviti. Prošle godine Blok pet i Blok šest su dobili nova dječja igrališta, dok će se u okviru sportsko-rekreativne zone u park-šumi Tološi izgraditi još jedno. Bilo je neophodno skloniti kućne ljubimce sa prostora namijenjenih za dječju igru“, zaključili su u Zelenilu.

Stanari zgrada u blizini Lukoil pumpe saglasni su da su i parkovi za kućne ljubimce neophodni, ali se pitaju zbog čega je baš izabrana ta lokacija.

„U blizini ima i drugih djelova park šume, gdje je to moguće napraviti, a da se ne uklanja mobilijar za djecu. Igralište se nalazi u neposrednoj blizini stambenih zgrada i škole Radojica Perović. I da nije riječ o odbrani ovog kutka za djecu, smatramo da parku za pse nije mjesto baš tu, ispred zgrada, a to misle i mnogi vlasnici pasa koji žive ovdje“, naveli su juče upravnici zgrada pored igrališta.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply