Prvi slučajevi zaraženih koronavrusom u Crnoj Gori

Prvi slučajevi koronavirusa zabilježeni su u Crnoj Gori. Premijer Duško Marković na konferenciji za novinare saopštio je da su zaražene žene rođene 1948 i 1973. godine, jedna iz Podgorice, druga iz Ulcinja.

Jedna žena došla je iz Amerike, prije 12 dana, a druga iz Španije i bila je pod nadzorom.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da zaražene osobe nijesu bile radno angažovane.

Naveo je i da jedna živi sama, a druga u porodici i da trebaju da prema njima tek treba da se sprovedu određene mjere. Pojasnio je da je jedna pacijentkinja bila na klinici KCCG, a druga kući. Obje su stabilnog zdravstvenog stanja.

“Od ovog trenutka započinje nova faza u suočavanju sa ovim zdravstvenim i društvenim izazovom. Međutim, nema mjesta panici niti nerazumnoj i nekontrolisanoj zabrinutosti”, poručio je Marković.

Na konferenciji za novinare je ponovljeno da je najbolja mjera za građane da ostanu kući, da se pridržavaju socijalne distance i vode računa o higijeni.

“Nismo odgovorni samo za sebe, već za porodicu, cijelu zajednicu. Jedino tako možemo spriječiti epidemiju. Vidite da su svi koji su je olako shvatili platili visoki cijenu”, kazao je Marković.

Direktor KCCG Jevto Eraković naveo je trenutno imaju 44 respiratora, a da će od sjutra imati 53.

“Ono što moramo da konstatujemo jeste da kod ova dva pacijenta trenutno nisu potrebni respiratori, jer je u pitanju lakša klinička slika”‘, istakao je Eraković.

Na sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti donijete su nove privremene mjere u zaštiti građana od COVID 19. Obustavljaju se se javni prevoz putnika u međugradskom, prigradskom i gradskom saobraćaju autobusima i kombijima, kao i javni prevoz putnika u unutrašnjem željezničkom saobraćaju. Zatvaraju se frizerski i kozmetički saloni, zatvaraju se šalterske sale područnih jedinica…

Nove privremene mjere

Na sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti danas su donijete nove privremene mjere u zaštiti građana od COVID-19 kojima je naložena obustava javnog prevoza putnika u međugradskom, prigradskom i gradskom saobraćaju autobusima i kombijima, kao i javni prevoz putnika u unutrašnjem željezničkom saobraćaju.

Zatvaraju se frizerski i kozmetički saloni, šalterske sale područnih jedinica… Naredbom je naloženo i:

  • Zatvaranje šalterskih sala područnih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave za nekretnine;
  • Obaveza državnih organa, organa državne uprave, organa lokalne samouprave i lokalne uprave, pravnih lica koja vrše javna ovlašćenja i javnih službi da sve odluke u postupcima koji se vode pred tim organima strankama dostave putem pošte;
  • Zabrana rada otvorenih i zatvorenih objekata za sport i rekreaciju i bazena;
  • Obaveza smještaja u karantin lica koja su bila ili za koja se sumnja da su bila u kontaktu sa licima oboljelim od novog koronavirusa ili sa licima za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti, kao i lica koja dolaze iz zemalja sa visokim nivoom lokalne transmisije virusa. Lica koja su bila u kontaktu sa oboljelim od novog koronavirusa moraju biti sama u prostoriji u karantinu;
  • Preduzimanje kontinuiranih mjera praćenja smještaja u samoizolaciji lica koja dolaze iz zemalja sa umjerenim i niskim nivoom transmisije i nijesu došla organizovanim prevozom, uz strogo poštovanje ove mjere i kontrolu od strane nadležnih organa koji su dužni da podnesu krivičnu prijavu zbog nepoštovanja ove mjere, u skladu sa zakonom;
  • Obustava prelaska preko graničnih prelaza Sitnica – Zupci na putnom pravcu Herceg Novi – Trebinje, Meteljka – Metaljka na putnom pravcu Pljevlja – Čajniče, Čemerno na putnom pravcu Pljevlja – Priboj;

Naglašava se da nepostupanje po mjerama podliježe krivičnoj odgovornosti, u skladu sa čl. 287 i 302 Krivičnog zakonika Crne Gore.

IZvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply