Promocija zbirke i premijera predstave na temu vršnjačkog nasilja

Promocija zbirke priča crnogorskih srednjoškolaca na temu vršnjačkog nasilja pod nazivom Imaj u vidu biće održana u ponedjeljak, 14. oktobra, u 17 sati i 30 minuta u sali Dodest KIC-a “Budo Tomović”. Istog dana, na istom mjestu u 19 sati biće premijerno izvedena predstava Lutka, rađena po motivima priča iz zbirke.

Predstavu u produkciji NVO TNT i NVO KUĆA realizovao je autorski tim: Zoran Rakočević (reditelj) i Milo Bešović (dramaturg).

Ulaz na promociju i predstavu je slobodan.

Zbirka priča imaj u vidu i predstava Lutka krajnji su rezultat projekta Imaj u vidu, koji je NVO TNT u partnerstvu sa NVO KUĆA realizovala u periodu od od aprila do oktobra ove godine. Projekat je realizovan u okviru šireg projekta Koalicija protiv vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama, koji sprovodi udruženje Roditelji, sa partnerima NVO Juventas, Unija srednjoškolaca, Centar za podršku lokalnog i regionalnog razvoja, uz institucionalno partnerstvo sa Ministarstvom prosvjete i uz finansijsku podršku EU i Ministarstva javne uprave.

“Sprovođenjem ovih aktivnosti, ideja nam je bila da što veći broj mladih ljudi uključimo u borbu protiv vršnjačkog nasilja kroz kreativno izražavanje, smatrajući da se ovakvom vidu djelovanja mladih pažnja najmanje posvećuje. Glavni cilj cjelokupnog programa je podizanje svijesti javnosti o važnosti prepoznavanja različitih oblika vršnjačkog nasilja i negativnim posljedicama koje ono ostavlja, promovisanje drugačijeg i pristupačnijeg modela za njegovo osvjetljavanje, te uključivanje ciljne grupe u kreiranje sadržaja”, kazali su iz NVO TNT.

Pomenuta Zbirka priča, rezultat je nagradnog konkursa za kratku priču na temu vršnjačkog nasilja za učenike srednjih škola u Crnoj Gori, koji je završen sproveden u maju i junu ove godine. Od ukupno pristiglih šezdeset osam priča, stručni žiri je odabrao dvadeset tri koje su uvrštene u zbirku Imaj u vidu, dok su pobjednici konkursa sledeći:

  1.  mjesto: Kad kroz krv proteče . autorka Ilma Jarović (JU Gimnazija Slobodan Škerović,Podgorica) – novčana nagrada u iznosu od 250 eura;
  2. mjesto Dječak koji je ćutao – autor Marko Kovačević (JU Gimnazija Slobodan Škerović,Podgorica);  – novčana nagrada u iznosu od 200 eura;
  3. mjesto: Ćelija – autorka Tijana Vulič (JU Srednja ekonomska škola, Mirko Vešović, Podgorica). – novčana nagrada u iznosu od 150 eura.

“Zbirka će se prodavati po jedinstvenoj, simboličnoj cijeni od 2.50 eura (cijena će originalno biti utisnunata na stranicama knjige, kako ne bi došlo do komercijalne zloupotrebe), pri čemu će sva prikupljena sredstva ići u fond za igranje predstave u ostalim gradovima Crne Gore i štampanje dodatnog tiraža zbirke”, kazali su iz NVO TNT.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply