Od ponedjeljka u Budvi sistematski pregledi za ubuduće prvake

Pedijatri Doma zdravlja Budva u ponedjeljak počinju sa obavljanjem sistematskih pregleda djece, rođene 2013. godine za upis u prvi razred osnovne škole, a pregled je neophodno zakazati.

Iz Doma zdravlja apeluju na roditelje da ne čekaju početak aprila kako bi djetetu zakazali sistematski pregled.

“Želimo da obavijestimo javnost i roditelje da sva djeca koja treba da krenu u prvi razred treba da se jave od naredne sedmice kod svojih izabranih doktora. Pregledi se moraju zakazati”, rekla je pedijatar, dr Vesna Ivančević.

Nakon mjerenja visine i težine, određivanja stanja uhranjenosti i razvijenosti djeteta, pedijatri procjenjuju stanje čula vida, sluha i govora, fizičku i emocionalnu zrelost, a kroz razgovor sa djetetom i njegovo ponašanje i odnos prema roditeljima.

“Što se tiče samog sistematskog pregleda, pratimo rast i razvoj djece, pratimo razvoj mentalnih sposobnosti uz to ide i redovna revakcinacija, na vakcine dobijene u ranijem uzrastu i na kraju sa potvrdom Doma zdravlja idu kod školskog psihologa i sa tim se upisuju”, rekla je dr Ivančević.

Procjenjuje se da će Budva naredne školske godine imati oko 500 pravaka.

Raniji sistematski pregledi pokazali su porast djece sa prekomjernom tjelesnom težinom kao i lošim držanjem. Dr Ivančević savjetuje doručak prije škole, voće za užinu i obaveznu vodu za piće.

Izvor: RTV Budva

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply