Neophodna veća podrška samohranim roditeljima

Foto: Ilustracija

Samohranim roditeljima neophodna je veća podrška države, jer su neplaćanje alimentacije, nemogućnost zaposlenja i neprilagođeno radno vrijeme su neki od problema sa kojima se oni suočavaju.

„Primjećujem da nas, samohrane majke, posmatraju sa prevelikom rezervom, sumnjom, izopštavaju nas, tretiraju kao niža bića…“, ovako jedna od samohranih majki, koje je FOS u saradnji sa Bankom hrane anketirao putem društvenih mreža, objašnjava svoj položaj.

I pregršt drugih komentara ukazuju na ogromne razmjere ovog problema u Crnoj Gori.

„Pokušavamo naći i doći do posla, naravno, e tu ima diskriminacije koliko vam volja! Tortura, iživljavanje, nepoštovanje, iskorišćavanje, jer razvedena žena je sama, nezaštićena, a prinuđena da radi, što se i te kako koristi od strane pojedinih poslodavaca!“, napisala je jedna od samohranih majki.

Problemi su razni: nemogućnost zaposlenja, neplaćanje alimentacije, visoke kirije, neprilagođeno radno vrijeme.

Samohrana majka Tanja Banović kaže da je problem radno vrijeme od osam sati koje je, kako kaže, jako dugo.

“Pogotovo kada dijete ode ranije u krevet, u osam sati, a dođe se s posla u četiri-pet to je svega dva, tri sata slobodnog vremena koje vi možete da provedete sa svojim djetetom”, kaže ona.

Samohranim majkama problem predstavlja i nerazumijevanje poslodavaca.

“Niko ne može da razumije da je vama dijete bolesno, da vi nemate kome da ga ostavite, vi prosto morate doći na posao ako radite. Samohrani roditelji su inače jako brižni roditelji i gledaju na sve moguće načine da izvedu svoju djecu na pravi put”, kazala je Ivana Dukić iz Udruženja Roditelji

U Crnoj Gori, prema podacima Monstata, ima 24.424 porodica sa najmanje jednim djetetom koje odgaja samo majka. Broj samohranih očeva je znatno manji i iznosi 5.105.

Najviše samohranih majki ima u Podgorici i Nikšiću, zatim slijede Bar, Bijelo Polje, Herceg Novi.

Iz Centra za socijalni rad FOS-u je saopšteno da se kada je u pitanju broj samohranih roditelja ne vode statistički podaci već se vode podaci o broju korisnika pojedinih prava.

“Određene povoljnosti za kategoriju “samohrani roditelj” kao i za pojedine druge specifične kategorije utvrđuju se u postupku ostvarivanja pojedinih prava, a poslije ostvarivanja prava u domenu statistike su korisnici toga prava, kao i drugi korisnici”, navode iz CSR.

Sagovornici FOS-a saglasni su u ocjeni da je samohranim roditeljima neophodna veća podrška države, ali i da ih je pogrešno u javnosti predstavljati kao slučajeve koje treba sažaljevati.

“Oni su roditelji vrijedni svakog divljenja. Roditelji koji hoće da rade mogu da rade samo im treba malo više podrške države. Njima samo treba pružiti mogućnost i da rade i da imaju gdje ostaviti svoju djecu, da se neko brine o njima dok su na poslu, da su djeca na sigurnom i oni će sigurno dati svoj maksimum”, kazala je Dukić.

To potvrđuje i Banović kojoj je, kako kaže, najbitnije da pronađe posao.

“Gdje ću imati normalno radno vrijeme kroz koje ću moći da se posvetim i svom djetetu takođe i poslu i da imam slobodan vikend gdje neću morati da razmišljam gdje ću sa djetetom”, kazala je ona.

U Glavnom gradu ima i društveno odgovornih poslodavaca koji svojim odnosom pokazuju senzibilitet za potrebe zaposlenih koji su samohrani roditelji.

“Što se tiče samohranih očeva i samohranih majki imamo određene podsticajne mjere koje su generalno iste za sve zaposlene, međutim trudimo se da upravo samohrani roditelji iz mjeseca u mjesec osvoje laskave titule kakve su “zaposleni mjeseca” i slično. Pored te titule to donosi i određeno materijalno priznanje”, kazao je Milo Radonjić iz jednog od podgoričkih hotela.

Radi unapređenja rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori posebnu pažnju treba posvetiti ranjivim grupama u koje spadaju samohrane majke.

Osim zaposlenja, naši sagovornici ukazuju i na neophodnost formiranja alimentacionog fonda, kraćeg trajanja sudskih postupaka i veće podrške lokalne zajednice.

Izvor: FOS Media

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Najveci je problem neplacanje alimentacije.
    Glavni i najveci problem.
    Poludim kad cujem, a cula sam bezbroj puta, kako nece da placa alimentaciju, jer ce njegova bivsa te pare potrosit na nokte i frizuru!
    Koliko ludak treba da budes pa da pomislis, a ne izgovoris tako nesto?!?

  2. Bagra, ološ i prokleti jadovi su svi kojima treba Sud da odredi da učestvuju u izdrzavanju sopstvenog deteta! Prokleto im bilo sve sto odizmu svojoj deci!
    Nažalost i Sud, Zakon, advokati, Socijalne službe… niko nema sluha ni uvid u zivot dece samohranih roditelja. Realna slika i ono sto se prikazuje na Sudu su dve totalne suprotnosti, te se donose lazni dokazi i sramne presude sa iznosima alimentacije od kojih ni pas nebi preziveo a kamo li ljudsko bice.

  3. Nesavjesni roditelji imaju veliku podršku od advokata, sudija i zakona. Samohrani roditelj nema da debelo plati advokata pa se advokati ni ne zalažu bog zna kako. Druga strana to dobro koristi i sto je apsurd radije ce dobro platiti advokata nego dati svojoj djeci. Znam za slučaj gdje se petu godinu dokazuje da su djeca porasla od 2005.godine a time i njihove potrebe. Inače otac koji je situiran po svakom pitanju sve godine daje ispod minimalnog iznosa (63 eura). Tako se poigrava sa zakonom (ne može se reći da ne daje) ali i sa svojom djecom, sve uz blagoslov našeg sudstva.

    • Olivera Lekovic Ex Dragic sve je to tacno, ali mi nista promijeniti ne mozemo. Dok se trudis da zivis i boris se za svoju djecu nogu ti podmecu oni koji bi trebali da sluze pravdi.

  4. Koje su to povoljnosti? “Određene povoljnosti za kategoriju “samohrani roditelj” kao i za pojedine druge specifične kategorije utvrđuju se u postupku ostvarivanja pojedinih prava, a poslije ostvarivanja prava u domenu statistike su korisnici toga prava, kao i drugi korisnici”, navode iz CSR.”

  5. Samohrana majka Tanja Banović kaže da je problem radno vrijeme od osam sati koje je, kako kaže, jako dugo.

    “Pogotovo kada dijete ode ranije u krevet, u osam sati, a dođe se s posla u četiri-pet to je svega dva, tri sata slobodnog vremena koje vi možete da provedete sa svojim djetetom”, kaže ona. 😢😢😢

  6. Jos jedna veoma nelogicna stvar je sto se donose presude o retroaktivnoj isplati alimentacija od momenta pokretanja postupka, a ne od rodjenja deteta (ili od momenta od kada drugi “roditelj” ne ucestvuje u izdrzavanj). Mnogo je onih koji ne mogu pokrenuti postupak kad je potrebno, jer nemaju stedstava za advokata i tuzbu. Zakon treba pothitno izmeniti!

  7. Podignuta sam u jednoroditeljskoj porodici devedesetih u Da.Imali smo deciji i materijalno,besplatne knjige i besplatnu uzinu.Bilo je perioda kada drzava nije imala novca za isplatu ,ali su retroaktivno davali kupone za kupovinu garderobe i hrane.Kad se osvrnem tada su vise i izdvajali za decu nego sto to rade danas.

  8. Kao sto ima nesavjesnih oceva koji ne placaju alim.iz suludih razloga,tako ima i majki koje koriste termin „samohrana” za licne dobiti. Odgovornosti ne manjka na oboije strane,nazalost.

Leave a Reply