U Crnoj Gori sada više privatnih nego javnih vrtića

 

 

 

U Crnoj Gori rade 43 predškolske ustanove od kojih je 21 javna i 22 privatne. Prosječan broj djece po vaspitnoj grupi u javnim predškolskim ustanovama je 32, a u privatnim 15, najnoviji su podaci Monstata.

U ovoj školskoj godini otvorena su dva nova privatna vrtića, dok je broj javnih ostao nepromijenjen.

U školskoj 2016/2017. u Crnoj Gori je bilo 20 privatnih predškolskih ustanova, a godinu ranije čak sedam manje.

Najviše privatnih vrtića ima u Podgorici, 11. Slijede Budva sa četiri, Bar i Tivat sa po dva, Kotor, Nikšić i Ulcinj sa po jednim vrtićem.

Većina crnogorskih gradova ima po jedan državni vrtić, dok Podgorica ima dvije javne predškolske ustanove.

Opštine Gusinje, Petnjica i Žabljak nemaju predškolske ustanove već vaspitne jedinice koje su u sastavu ustanova u Plavu, Beranama i Pljevljima.

U školskoj 2017/2018. godini u vrtiće je upisano 20.769 djece, što je 9,6 odsto više u odnosu na prošlu školsku godinu.

Od ukupnog broja djevojčica je 45,1 odsto (9.364), a dječaka 54,9 odsto (11 405).

Prema podacima Monstata, 95,3 odsto djece pohađa državne vrtiće.

Izvor: Agencija Mina

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Moj sin ide 5 god u Pinokio i nemam ni jednu zamjerku već naprotiv samo pohvale. Nisam neko ko ima para za bacanje ali sam riješila žrtvovat ću sebe da njemu pružim sve . Opet bih to uradila bez razmišljanja.

  2. Dvoje starije djece je islo u javni odnosno drzavni vrtic.. Trece kad stasa takodje ce pohadjati javni.. Na osoblje vrtica imam samo rijeci hvale, hrana je odlicna, mozda mogu malo jos da se srede, ali radi se i na tome. JPU Radost Kotor 😍😍😍

  3. A kako izracunaste ovo da ima vise privatnih vrtica od drzavnih?
    U Niksicu postoji jedan privatni i jedan drzavni vrtic, ali privatni vrtic ima jednu vasputnu jedinicu dok drzavni vrtic broji vise od 15 vaspitnih jedinica.

  4. Sa iskustvom vise razlicitih vrtica mogu reci,sto manje djece to bolji ucinak po grupu. Treba pokusati od grada traziti da uvede subvencije,a onda otvoriti jos privatnoh vrtica (sto jeftinije od gradjenja novih) I zakonom regulisati grupu na 12 djece

  5. Sto manji broj, to bolji učinak…i moram napomenuti da se vaspitačice u privatnim vrtićima ne trude nista vise od onih u drzavnim ali sigurno je lakše raditi sa manjim brojem nego sa tako velikim brojem djece koliko ih ima u vrticima… roditelji cak i nisu mozda svjesni u kojoj mjeri, pojedini vrtici broje po 80-90 djece u jednoj grupi, a po pedagoškoj normi je limit 25 i to za stariju grupu…a da ne pričam da je gotovo standardan broj djece u državnim vrticima od 45 do 50…zamislite koja je u tim prostorijama kolicina radona…a to je nesto sto vaspitaci sigurno ne biraju da tako rade..

Leave a Reply