U planu vrtić u City kvartu, za školu će tek da analiziraju potrebu

Ministarstvo prosvjete kandidovalo je projekat izgradnje novog vrtića u podgoričkom City kvartu jer su, kako kaže ministar Damir Šehović, svjesni da je neophodan novi objekat u tom dijelu grada, a najavio je da će u prvoj polovini naredne godine biti završena dva vaspitno-obrazovna objekta – vrtić na starom Aerodromu i Srednja stručna škola u Golubovcima.

“Očekujem da ćemo u komunikaciji sa Glavnim gradom stvoriti preduslove za izgradnju tog vrtića…Za naredni period ćemo analizirati da li je potrebna i nova investicija u školu u okviru City kvarta”, kazao je on obilazeći radove na obrazovno-vaspitnim ustanovama koje se grade na teritoriji Glavnog grada.

Izgradnja vrtića na Starom Aerodromu, koji će moći da primi 343 djece, započeta je u martu prošle godine, a investicija je vrijedna 2, 7 miliona eura. To je jedan od ukupno 7 vrtića koji se grade u tri opštine kroz kredit Banke za razvoj Savjeta Evrope, koji je Vlada uzela da bi pokušala da riješi problem prebukiranosti javnih predškolskih ustanova, kako je tražilo preko 6 hiljada roditelja peticijom koju su potpisivali 2012. godine. Kreditom je predviđeno da do kraja 2018. godine bude završeno svih 7 objekata, a do sada je otvoren samo jedan.

Foto: Vijesti

Šehović je najavio da će narednih dana biti raspisan tender za izvođenje radova na vrtiću u Tuzima, a objasnio je da je gotovo idejno rješenje za vrtić u Bloku 6 kao i da su pri kraju aktivnosti na raspisivanju konkursa za pripremu projektne dokumentacije za osnovnu školu u Tološima.

Ministar je obišao i radove na adaptaciji Resursnog centra Podgorica za potrebe JPU “Đina Vrbica” Podgorica kako bi se smanjila brojnost grupa koje su ove školske godine u pojedinim jedinicama te ustanove dostizale broj djece od 87.

Ističući da je zadovoljan sporazumom o ustupanju  na korišćenje i adaptaciju paviljona Reusrsnog centra, Šehović je najavio da se narednih dana može očekivati završetak radova na adaptaciji. U okviru tog objekta će, kako je kazao,  moći da se smjesti preko 200 djece, što će značajno rasteretiti predškolske ustanove u Podgorici.

“Ozbiljno razmatramo i model nadogradnje postojećih vrtića na Zabjelu i u Momišićima. Ukoliko se sve bude završilo planiranom dinamikom, mi ćemo već do kraja 2018. stvoriti preduslove za smještaj 1.600 djece u vrtićima samo po osnovu kredita koji je 2013. godine dogovoren za Bankom za razvoj Savjeta Evrope. Uz pomenute adaptacije i nadogradnje, taj broj će biti veći”, kazao je Šehović.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply