Počelo uređenje dječje hematoonkologije

rekonstrukcija

Udruženje roditelja djece oboljele od kancera Fenix Crna Gora, otpočelo je sa Kliničkim centrom Crne GOre renoviranje  i opremanje Odjeljenja dječije hematoonkologije u Institutu za bolesti djece.

Trenutno se djeca oboljela od raka u Crnoj Gori liječe i borave zajedno sa ostalom djecom, pa je njihov organizam, već oslabljen od kancera i hemoterapija, izložen svim ostalim bolestima i infekcijama.  Zbog toga su u Fenix-u pokrenuli akciju prikupljanja sredstava za odvajanje i kompletnu rekonstrukciju šest apartmana Odjeljenja dječje pedijatrije.

Predsjednica Udruženja Dijana Stojanović najavljuje da će taj prostor biti kompletno adaptiran kako bi se obezbijedili neophodni uslovi djeci koja se liječe od raka.

“Radovi su zvanično počeli 3. decembra. Pedijatrija B, koja je do sada bila za sve vrste bolesti kod djece preko dvije godine, je podijeljena i dio će pripadati samo dječijoj hematoonkologiji, koja do sada nije zvanično postojala. Djeca su se u Podgorici liječila od malignih bolesti, ali njihovo odjeljenje nije bilo odvojeno, nego su boravili zajedno sa svom ostalom djecom koja se liječe od raznih bolesti”, pojašnjava ona za Radio Herceg Novi.

Odvojno je šest apartmana koji će kompletno biti renovirani u Fenix-ovoj akciji. Nije riječ samo o adaptaciji, krečenju i opremanju novim namještajem već o kompletnoj rekonstrukciji: povećanju kvadrature soba, izgradnji novih kupatila i opremanju starih. Planom arhitekta predviđena je i igraonica za djecu, kao i kuhinja gdje majke mogu da spremaju hranu dok djeca borave na liječenju.

Udruženje Fenix Crna Gora je osnovano početkom 2013. godine sa ciljem psihološke podrške djeci oboljeloj od raka i njihovim porodicama, a za relativno kratko vrijeme su uspjeli da realizuju brojne projekte i akcije. Od neophodnih 50 hiljada eura za ovu akciju su već obezbjedili 30 hiljada i nadaju se da će uspjeti da sakupe i ostatak sredstava i dovrše svaki planirani detalj, kako bi djeci koja dio liječenja provode u Podgorici, omogućili što bolje uslove boravka.

“Nismo ni sanjali da ćemo za nepune četiri godine postojanja uspjeti toliko toga da realizujemo, pogotovo ne ovako krupnu investiciju kao što je renoviranje Odjeljenja za šta je, prema procjeni Kliničkog centra Crne Gore, potrebno 50 hiljada eura. U to su uračunati kompletna rekonstrukcija Odjeljenja, građevinski radovi, opremanje potrebnim inventarom i nekom osnovnom medicinskom opremom koja nije mnogo skupa, kao što su infuzione pumpe”, dodaje Stojanović.

Iz Fenixa najavjuju da će kroz različite projekte raditi na jačanju zdravstvene zaštite djece oboljele od raka i njihovom boljem položaju u društvu tokom i nakon liječenja, kao i na rehabilitaciji nakon aktivne terapije citostaticima.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply