Ove sedmice upis u srednje škole, u nekima već probijena kvota

spiskovi

Upis svršenih osnovaca u srednje škole počeo je u ponedjeljak, 13. juna, a trajaće do petka 17. juna. Upis u željenu školu nije baš lako ostvariti, imajući u vidu da je samo na nivou podgoričkih osnovnih škola na kraju školske godine bilo 397 dobitnika diplome Luča. Veliki broj lučonoša je konkurisao za upis u Gimanaziju “Slobodan Škerović”, koja prima 390 učenika, što ostavlja malo prostora jer se pri upisu diploma Luča vrednuje sa 12 bodova. Međutim, pojedini vrlodobri đaci nadaju se da će biti primljeni u Gimnaziju, jer kako kažu, lučonoše su orijentisane i na druge srednje škole.

Samo prvog dana podgoričkoj Gimnaziji dokumenta za upis predalo je oko 150 učenika, od čega je svega desetak konkurisalo za odjeljenja specijalističke gimnazije (matematičke, filološke, sportske), dok je ostatak odabrao opšti smjer.

U ponedjeljak i utorak u Gimnaziju su prijavljena 292 učenika. Kako navode iz Gimnazije, za opšti smjer konkurisalo su 243 učenika, petoro je prijavljeno na specijalističko odjeljenje filološke gimnazije, 14 svršenih osnovaca dokumenta je predalo na specijalističko odjeljenje matematičke gimnazije, zatim 17 na dvojezično odjeljenje opšte gimnazije i 13 učenika na sportsko odjeljenje opšte gimnazije.

Bivši učenik Osnovne škole “Štampar Makarije” Danilo Šuković bio je odličan i vrlodobar u osnovnoj, a očekuje da će biti primljen.

“Gimnaziju sam odabrao zato što smatram da je to škola koja može najviše da pruži, najširi opseg obrazovanja, svaki učenik može da nađe neki predmet koji mu se sviđa. Smatram da je to najbolja škola u Podgorici. Dopada mi se što postoji opšti smjer, koji sam upisao iz razloga što nijesam usmjeren samo na jedno već postoji raznolik spektar mojih interesovanja”, kazao je Šuković.

Shodno brojnosti bivših osnovaca ispred Srednje elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” u Podgorici, kao i Srednje građevinsko geodetske škole “Inž. Marko Radević” moglo bi se reći da postoji interesovanje za upis u navedene škole, međutim, učenici nijesu bili raspoloženi za komentar o izboru smjera i očekivanjima od škole.

Prva dva dana upisa Srednjoj elektrotehničkoj školi “Vaso Aligrudić” predato je 240 prijava za upis, među kojima je bilo i lučonoša.

U podgoričkoj Medicinskoj školi, tokom prva dva dana upisa prijavilo se 306 učenika, uključujući i lučonoše, dok je Srednju stručnu školu “Sergije Stanić” za sada izabralo 257 svršenih osnovaca. Brojka je malo veća u Srednjoj ekonomskoj školi “Mirko Vešović”, gdje je već za dva dana upisa prijavljeno 320 učenika, 20 više od oglašenog broja mjesta.

Ne može se uvijek odgovoriti primarnim željama budućih srednjoškolaca, a glavna kočnica je uspjeh u osnovnoj školi.

“Završio sam OŠ ‘Božidar Vuković Podgoričanih, upisao sam smjer carinski tehničar u Srednjoj stručnoj školi ‘Ivan Uskoković, imam veliko interesovanje za taj smjer, volim da nosim uniforme. O daljoj nadogradnji znanja razmišljaću nakon završene srednje škole”, kazao je Nikola Šundić.

Njegova vršnjakinja Varija Vukčević završila je OŠ “Savo Pejanović”. S obzirom na to da je lučonoša, vjeruje da joj neće biti problem da upiše Gimnaziju.

“Upisala sam opšti smjer jer sada nemam predstavu šta bih bila u budućnosti, koje bih zanimanje izabrala, pa je nekako taj opšti smjer najsigurnija varijanta. Očekujem da nadogradim znanje i steknem opšte obrazovanje, te da upoznam novo drušvo”, kazala je Varija.

Opšti smjer je za sada najinteresantniji i Mariji Šćepanović.

“Upisala sam opšti smjer u gimnaziji. Očekujem da ću upoznati sebe kroz gimnaziju, jer u osnovnoj to nijesam. Očekujem da ću ostvariti skroz odličan uspjeh, što nisam u osnovnoj, te da ću steći znanje koje će mi ostati za čitav život, jer ipak je gimnazija sveobuhvatna škola što se tiče ponude znanja. Smatram da ću tokom školovanja prepoznati šta mi najviše leži i na taj način izabrati fakultet nakon gimnazije”, kazala je Šćepanović.

Svršeni osnovci dokumenta za upis u srednje škole mogu predati do kraja radne sedmice, a spiskovi primljenih učenika škole će objaviti do 20. juna.

Izvor: CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply