Nada Drobnjak traži preispitivanje ustavnosti naknada za majke

Izvor: Vijesti

Izvor: Vijesti

Poslanica Demokratske partije socijalista DPS Nada Drobnjak podnijeće inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti kojima se majkama sa troje i više djece daju mjesečne naknade.

Drobnjak je u izjavi za Dan kazala da će inicijativu za ocjenu ustavnosti podnijeti nakon što se administarcija Ustavnog suda vrati sa odmora, a očekuje podršku od NVO sektora koji se bori za prava žena.

“Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim se uvode nadoknade za majke sa troje i više djece, diskriminatoran je po više osnova i samim tim nije ustavan. Neustavan je jer pravi razliku među ženama po više osnova. Prvo, daje privilegiju ženama koje su rodile u odnosu na one koje nijesu. Majčinstvo je razlog da neko dobije nadoknadu. Drugo, pravi razliku, jer je neko vještački napravio granicu da su privilegovanije one koje su rodile troje i više djece od onih koje imaju jedno ili dvoje. To je sasvim dovoljan razlog”, kaže Drobnjak.

Ona ističe da se ne smije izostaviti da zakon pravi razliku između roditelja, i da su očevi diskriminisani jer pravo po osnovu roditeljstva pripada samo majkama, ali ne i njima.

Prema njenim riječima, ne smije se dozvoliti da se socijalna davanja dovode u zonu da se moraju smanjiti ili revidirati zato što se neko dosjetio da predloži ovakav zakon, koji je i usvojen i koji je ženama dao pravo na nadoknade.

“Postoje među ženama koje su rađale i one kojima je potrebna nadoknada i koju one ostvaruju kroz postojeća socijalna davanja, ali ovakvo rješenje je diskriminatorno i okrenuto protiv žena. Možda na prvi pogled izgleda da je u korist žena, ali nije tako. Ovo je davanje privilegije samo zato što su rodile troje ili više djece, a diskriminišu se one žene koje nijesu mogle ili nijesu htjele da rađaju, ili su se odlučile da rode jedno ili dvoje djece”, navodi Drobnjak.

Predlagač zakona Aleksandar Damjanović za CdM ističe da će za anale ostati činjenica da je neko pokušao da osporava ustavnost socijalnog davanja u zemlji koja se diči sa ustavnim načelom socijalne pravde. Poslanik Liberalne partije Andrija Popović ne vjeruje da će DPS za gotovo svaki zakon koji je usvojen u Skupštini mimo njihove volje i podrške, podnositi inicijative za ocjenu ustavnosti, zbog ovih ili onih navodnih razloga.

Zakon bi trebalo da počne da se primjenjuje 1. januara 2016. godine. Portal Roditelji je u ponedjeljak objavio da u Ministarstvu rada i socijalnog staranja planiraju da predaju Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti njegovih odredbi. O mogućem preipistivanju ustavnosti su portal obavijestile majke kojima je to najavljeno na Birou rada gdje su odlazile da se informišu o svojim pravima, nakon čega je portal kontaktirao Ministarstvo gdje su pojasnili da će se o tome tek odlučiti, kao i da je razgovarano o tome. Nakon toga smo u Ustavnom sudu dobili informaciju da je i njima najavljena ta opcija i da i oni čekaju.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su u utorak te informacije demantovali i ocijenili takve navode zlonamjernim.

“To nije tačna infomacija i to je jedna zlonamjerna informacija koja se u javnosti plasira. Pravo je svakog građanina da pred Ustavnim sudom pokrene inicijativu, ovoga puta to nije uradilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja niti će uraditi”, kazala je Tv Vijesti ministarka Zorica Kovačević. Ona je dodala da ne očekuje da će neko pokrenuti taj postupak, čak i bez obzira što ni danas u tom ministarstvu ne znaju koliko je to žena koje će ostvariti mjesečnu naknadu.

Kovačević je član DPS-a i do nedavno je bila i članica skupštinskog odbora za rodnu ravnopravnost čija je predsjednica Nada Drobnjak.

Zakonom koji je skupština usvojila 16. jula predviđeno je da zaposlene majke sa troje djece, koje imaju 25 radnog staža i majke sa četvoro i više djece i 15 godina staža, primaju doživotnu mjesečnu naknadu u iznosu od 70 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori, ostvarene u godini koja prethodi onoj kada je ostvareno to pravo.

Žena koja rodi troje i više djece, a na evidenciji Zavoda za zapošljavanje je najmanje 15 godina, ima pravo, ukoliko to žell, na doživotnu mjesečnu naknadu u visini od 40 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori,

Ovo pravo se ne može koristiti za vrijeme trajanja radnog odnosa i isključuje mogućnost istovremenog korištenja penzije.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. A šta se dešava, ako ovo ne prođe kod Ustavnog suda i zakon počne da se primjenjuje i npr. neka žena ostvari svoje pravo i dobia naknadu 5 godina. Nakon tog perioda, ili nekog drugog nebitno, nekoj “Nadi Drobnjak” padne na pamet da se preispita taj zakon, i isti se na skupštini ili u nekom sudu ukine. Šta se dešava sa tim ženama u tom slučaju? Da li im se te godine priznaju u radni staž da bi mogle ostvariti penziju, jer su izgubile pravo na ovu vrstu priihoda? Da li zakon ovaj postojeći, predviđa bilo koju vrstu zaštite korisnika ovog prava, ako zakon jednog dana bude, nekim pukim slučajem ukinut? Ili ako u budžetu nema para, pa isplate počnu da kasne itd itd itd… Ako sam jasan sa pitanjem…

  2. A ako u budžetu nema para, kao što ih vjerovatno neće biti u nekoliko narednih godina, dok ne izađemo iz krize (iz koje izlazimo poslednjih 20 godina) – i ove žene ne budu ostvarivale svoja prava – ko im garantuje da će ih ostvariti i da će im “zaostale isplate” biti nadoknađene?

  3. Imaju oni pare, ali se bojim da će biti prioriteta sve više u budućnosti, a odmah i kašnjenja itd… pa me nešto strah da će majke gurnuti u drugi plan pošto nisu baš oduševljeni sa ovim zakonom

Leave a Reply