Koliko vam odjeće treba za novorođenče?

robicaDa li uopšte moguće imati previše odjeće za bebu? Moguće baš kao što je i moguće da kupite neke stvari koje vam možda neće trebati, a takvih u današnje vrijeme ima koliko hoćete s obzirom da je ponuda veća nego ikada.

Ako niste dobro promislili tokom kupovine, moguće je da ormar napunite stvarima koje će djetetu postati premale i prije nego ih prvi put obuče. Iako je normalno da je gotovo nemoguće odoljeti tim preslatkim malenim komadima, razmišljajte racionalno, kupujte ono što će dijete moći da nosi.

Sa nekim stvarima ipak smijete pretjerati u kupovini, a to su na primjer mekane trenirke i bodiji. Body će ljeti služiti kao dnevna odjeća, a zimi kao potkošulja. Pazite na sastav materijala, posebno onih komada odjeće koji cijeli dan dodiruju kožu vaše bebe kako bi izbjegli nastanak osipa na koži koja je osjetljiva. Trenirke i bodije ponekad ćete mijenjati i više puta dnevno, tako da se potrudite da ih uvijek imate dovoljno.

Platnene ili tetra pelene i dalje se kod nas koriste, najmanje do prve UZV kontrole kukova u toku drugog mjeseca bebinog života tako da trebate i njih da obezbijedite. Za početak uzmite jedno pakovanje od 10 komada, mada ni sa 20 nećete puno pogriješiti, jer osim za povijanje služe i za mnoge druge stvari. Uz njih vam trebaju i tzv. švedske pelene kojih vam je dovoljno da imate bar pet.

Kapice se preporučuju kod malih beba bez obzira na godišnje doba kako bi štitile osjetljivo bebino tjeme. Dovoljne su vam dvije.

Čarapice takođe bebe nose bez obzira na godišnje doba, tako da nabavite barem 5 pari. Neka budu od prirodnih materijala kako bi djetetova koža mogla disati.

Špilhoznice ili jednodjelni komadi odjeće bi trebalo da budu prilagođene temperaturi prostorije. Pobrinite se da djetetu bude dovoljno toplo, a opet da ne budu predebele kako bebi ne bi bilo vruće. Trebaće vam tri do četiri šilhoznice jer su moguće nezgode tokom noći kada pelena procuri, pa će možda u početku beba mijenjati i do dvije u jednoj noći.

Ako očekujete zimsku bebu na prethodni spisak dodajte i sljedeće:

Još 3 para čarapa za situacije kada beba izlazi, a ujedno ih možete obući djetetu i preko tankih čarapica ako sumnjate da bi bebi moglo da bude hladno.

2 para papuča ili cipelica mogla bi vam olakšati zimske šetnje. Iako novorođenčad ne bi trebalo nose cipelice, zimi one imaju funkciju zadržavanja toplote.

Neka se u vašem ormaru nađu i 4 para pantalonica od debelog pamuka ili fino obrađene vune. Neka budu rastezljive u struku i meke na dodir kako bi bebi bilo toplo i ugodno.

2 džempera pomoći će vam prilikom odijevanja za izlazak u šetnju tokom zimskih mjeseci. Nećete morati oblačiti mnogo slojeva tanke odjeće, pa će i dijete imati više slobode pri kretanju i biti sretnije.

Zimska jakna sasvim je dovoljna zimska „oprema“ za zimske bebe. Debeli kombinezon savjetuje se samo kod vrlo niskih temperatura kako se dijete ne bi prehladilo.

Dodaci za ljetnu bebu:

Izaberite jedan pamučni šeširić koji će dijete štititi od sunca.

Lagani prekrivač uvijek će vam dobro doći kada poželite dijete samo u peleni i tankoj majici ljeti da stavite na spavanje.

U zavisnosti od toga koliko često perete veš, prilagodite količine odjevnih predmeta. Navedene količine osnovnih stvari za bebu kao što su bodiji odnose se na situacije ako redovno perete veš, barem svaki drugi dan.

Ako niste u mogućnosti toliko često prati veš, već to činite jednom sedmično, onda svakako barem udvostručite količinu bodija, laganih majčica i pidžamica.

Uzmite u obzir posebne okolnosti:

Vjerojatno ćete trebati barem jedan svečaniji „outfit“ za slikanja i posebna događanja. Ako postoji mogućnost da se dijete uprlja, osigurajte dva „outfita“.

Izvor: Index.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply